Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов се отчете 2 часа днес пред Висшия съдебен съвет.

ВСС взе решение, че приема доклада на новото ръководство на съда и изразява подкрепа. Освен това, осъди медийните атаки срещу Топалов и екипа му.

КАКВО ПРАВИШ СЪС СЪДИЯ "ПРОТЕСТЪР" - ЗАДЪЛЖАВАШ ГО, ПОКАНВАШ, УКАЗВАШ ИЛИ ИЗИСКВАШ?

За 9-те месеца, в които съдът е поет от новото ръкводство, Топалов каза, че е направил всичко да бъде "изкаран от блатото", и че в последните 10-15 години той е бил в режим на свободно падане.

На множествто въпроси от членове на Съвета той отогваря за случайното разпределение, което вече се извършва само от шефовете на отделения, за това, че компютърната система е "капсулирана" и са прекратени опциите за вмешателство отвън, че институтът на командироването - една от най-тежките възможности за манипулации над съдии, е уреден на общи събрания.

На критиките от членове на ВСС - че е издал заповед в СГС да се командироват само колеги от Софийския районен съд, Топалов каза, че това е било категоричното мнение на самите магистрати на общите събрания. Той напомни, че това е най-логичното кариерно израстване на районните съдии от София. И спомена тежките съмнения от времето на предишното ръководство (на Владимира Янева, б.а.), когато въпреки чакащите столични съдии, се командироваха неясно по какви критерии магистрати от провинцията за дълъг срок в нй-важния съд.

ДИСЕКЦИЯ НА ЕДИН СЪД. СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД

Всички тези нередности бяха огласени в доклад на ВСС от началото на миналата година след скандала с "гнилите ябълки". Днес повечето членове на съвета изразиха мнение, че за неимоверно краткия срок са преодолени повечето открити от ВСС нередности и дори нещата са надградени.

Топалов обаче изрази мнение, че ръководството на съда се чувства само и изоставено в невижданата медийна атака, която се води срещу тях.  От Съвета само Соня Найденова и Калин Калпакчив взеха думата да изразят подкрепа и да кжат (от името на съвета, б.а.), че не са сами.

На излизане въпросните медии чакаха под строй Топалов, за да го запитат срещал ли се е с майката на самоубилия се съдия, Цветан Ценов и "няма ли нужда" (?!) да поговори с нея... Също така: кой му е кум и защо срещу него има сигнал във ВСС. Топалов отговори на последното, че знае за сигнала, но в него няма факти, че не вижда защо да се среща със зачернената майка заради медиен натиск и че единственото вярно е че съдия Владимир Йорданов (от ВКС, който беше сложен за временен шеф на съда, б.а.) му е кум. Това обаче е факт преди и двамата да станат "известни".

На въпрос на Клуб Z как така от относително неизвестен съдия се е оказал на мерника на цялата медийна машинария - и дали е заради излизането пред Съдебната палата, Топалов отговори:

Защото този съд - съвсем отговорно мога да кажа - последните 10-12 години е бил в режим на свободно падане. Дали умишлено или не - това не е моя работа, има компетентни органи. Защо се води тази медийна атака, трябавда попитате тези, които я водят. 

Моето лично обяснение е, че съответните - било политически, икномически или каквито и да е кръгове, нямат интерес съдът да работи по правила Защото когато има правила, няма далавера. Така че воят, който се надава - аз си го обяснявам така.

Той допълни още, че няма сестра и не иска да влиза в обяснителен режим.

Не искам да слизам на такова битово ниво - макар и да е характерно за нашите ширини. Аз не съм правил изследване в етнографията дали г-жите Янева имат някаква роднинска връзка (има предвид бившата шефка на съда Владимира и съпругата на Яне Янев - Галя, която той уволни, б.а.), дали съпрузите ми имат нещо общо и дали в Сандански примерно е често срещана тази роднинска линия... 

Мен за кумове и кумици, момици, ръченици - за такива неща, аз съм малко по-далеч от тази тематика. Свеждането въобще на дебата на такова ниско ниво - трябва да се принизим един друг, допълни той.