Преди ден "Българтабак" изненадващо обяви, че се оттегля от пазарите в Близкия изток. От тютюневия холдинг посочиха като основен виновник за това вестник "Капитал", който водел негативна кампания срещу предприятието, която увредила пазарните му позиции. Това е обяснението на фирмата, в която депутатът от ДПС Делян Пеевски официално държи 5% от собствеността.

Пред Клуб Z Тихомир Безлов коментира, че истинската причина за оттеглянето на Булгартабак от този пазар е свързана с мерки за борба с контрабандата на цигари от страна на турските власти.

"ПРОБЛЕМЪТ СА ОБВИНЕНИЯТА ОТ ТУРЦИЯ ЗА КОНТРАБАНДА"

Разследващият сайт "Биволъ" добавя информация, която е в същата посока. В медийното съобщение на цигарения холдинг от сряда дословно се казва:

"Булгартабак" не е променял дистрибуторите си в Близкия изток, които оперират в региона над 10 години т. е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията  на “Булгартабак” през 2011 година, не са костантирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството."

"БУЛГАРТАБАК" СПИРА ИЗНОСА ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК. ЗАПЛАШВА ДА СЪКРАТИ 400 ДУШИ

Разследването на "Биволъ" обаче разкрива, че фирмата дистрибутор, с която "Булгартабак" търгува в Близкия изток, е извън закона. Става дума за компанията„Каледон Инвест“ и нейния представител за страните от Близкия изток Салам Кадир Фарадж.

Според "Биволъ" "Каледон Инвест" е била разследвана в България за контрабанда на цигари и данъчни престъпления и се позовава на приложения документ с искане за разкриване на собствеността на фирмата, адресирано от българската прокуратура до американските власти.

Медията е публикувала и документи, които показват, че „Каледон Инвест“ и нейният представител за страните от Близкия изток Салам Кадир Фарадж са незаконни. Това са от една страна справка от фирмения регистър на щата Делауеър, която показва, че компанията с това име е заличена през 2013 година заради неплатени такси.

„Каледон“ и Салам Фарадж са извън закона като дистрибутори и според документите издадени от Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. През 2011 г. с две постановления на местното Министерство на икономиката „Каледон Инвест“ и Салам Кадир Фарадж са лишени от лиценз за внос на цигари.

Според публикацията до отнемането на лиценза се е стигнало след като властите в Иракски Кюрдистан разбират, че Салам Кадер Фарадж е представил фалшив документ – „Протокол“ между „Булгартабак“ и „Каледон“ за правата за дистрибуция на марката „Престиж“.

Внесените в Ирак цигари, основно от марката „Престиж“, след това се оказват на черния пазар в Турция, като за 2014 г. са достигали 70% от пазара на нелегални цигари.

"Този бизнес за милиарди долари според турските власти захранва терористичната организация ПКК. Не е изключено таксите за пропускане на камионите с цигари за черния пазар да захранват и други терористични организации като Ислямска държава, през чиито територии се осъществява транспорта", пише още "Биволъ".