Номинациите за нов лидер на БСП, който трябва да бъде избран на конгреса на партията на 7 и 8 май в София, текат с пълна сила. И въпреки това се очаква имената да набъбнат значително непосредствето преди висшия партиен форум на столетницата и този път надпреварата да удари рекорд по брой кандидати. Според прогнози на високопоставени партийци броят им вероятно ще е около 10.

По места в партията, където се провеждат областни конференции, тече ожесточена битка за място в делегатските квоти от различните области, твърдят социалисти. Причината е, че това са хората, които ще гласуват за новия лидер.

От централата на "Позитано" 20 стриктно прозвънявали различни регионални организации, проверявайки дали списъките с членове, които са пратили в София и на базата на които ще се редят делегатите, са автентични, разказаха запознати с партийната кухня. 

Засега сигурните кандидати, които имат значителна подкрепа в партията, са четирима. Ето кои са те:

Михаил Миков

 

Настоящият лидер на БСП Михаил Миков ще се кандидатира за следващ мандат. Той оглави партията след оставката на Сергей Станишев, която пък дойде след падането на кабинета "Орешарски" през 2014 г. Миков водеше левицата на последните парламентарни избори, на които БСП удържа на косъм позицията на втора политическа сила, но и на местия вот през миналата есен, когато левицата сдаде традиционни "червени" области на ГЕРБ, а резултатът бе определен от всички като провал.

Миков от години е в ръководството на БСП - бе в Изпълнителното бюро по времето на Станишев. Бе и министър на вътрешните работи в кабинета "Станишев", след оставката на Румен Петков, а в предишния кратък парламентарен мандат бе председател на Народното събрание. Преди избора му за лидер на БСП в левицата се говореше, че именно Миков е предпочитаният от президента на ПЕС наследник в партията. Тогава той слечели на втория тур срещу бившия енергиен министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев с 377 срещу 333 гласа на делегатите.

Освен структурата във Видин, зад Миков засега заставали немалко от по-малките областни структури на партията. Сред делегатите обаче се очаквало настоящият лидер да вземе много гласове, за да е сигурен претендент за лидер на втори тур по време на изборите на конгреса.

Миков отказа да участва в управление с ГЕРБ след последните парламентарни избори, когато от най-голямата партия започнаха преговори първо с втората но големина ПГ - тази на левицата. Депутати обаче сега упрекват Миков, че левицата е "невидима" опозиция.

"За толкова време в нито едно изказване на лидера ни премиерът Бойко Борисов не фигурира", реагира висш партиец.

На последния пленум на БСП преди дни Миков получил критики и от представители на Столичната организация на БСП - най-голямата и, смята се, най-силна партийна структура, разказаха присъствали. Затова имало и атаки от други партийци срещу софийският шеф Калоян Паргов. На предишния конгрес обаче Миков бе получил подкрепа и от София, припомнят социалисти.

 

Корнелия Нинова 

 

Депутатката от БСП Корнелия Нинова също вече заяви готовността си да участва в битката за лидер на партията. Това е вторият й опит да оглави БСП - на предишния конгрес, спечелен от Миков, Нинова за малко не успя да е на балотаж срещу него. Тогава тя взе едва 7 гласа по-малко от стигналия до втория тур Драгомир Стойнев.

Нинова е юрист и се появява в редиците на БСП на видима позиция като зам.-министър на енергетиката в кабинета на тройната коалиция, когато титуляр във ведомството бе Румен Овчаров. Раздели се с поста покрай скандал, свързан с "Топлофикация" и бившия шеф на НСлС Ангел Александров, който според медийни публикации е бил близък до ДПС.

Нинова след това е народен представител, един от най-силните оратори на БСП в парламента. По време на първия мандат на Бойко Борисов бе и най-активният депутат от левицата в парламентарния контрол над властта.

Тя призова за оставки след провала на левицата на последните местни избори. 

Според партийната аритметика в момента Нинова има всички шансове да стигне до балотаж за избор на лидер срещу сегашния председател Миков, особено след силното й представяне на предишния конгрес. Една от атаките срещу нея от поддръжниците на Миков обаче неформално е притеснението, че би могла да работи за сближаване с АБВ на Георги Първанов. Всъщност се очаква това е важна част от стратегията на Миков срещу опонентите му.

Красимир Янков

 

Депутатът от Варна Красимир Янков е третият претендент за поста. Хронологично той бе първият, който заяви желанието и решението си да се кандидатира за лидер на БСП и да смени Михаил Миков.

Янков преди време минаваше за един от близките хора на Сергей Станишев, макар че според партийци това към момента не е така.

Янков е от Стара Загора, но е втори мандат депутат от Варна. С морския град го свързва работата му като  член на Съвета на директорите на летище Варна. Той бе и в кабинета на енергийния министър Петър Димитров (наследи Румен Овчаров на поста), който също е от морската столица.

Янков бе и шеф на варненската организация на БСП в периода 2011-2013 г. И за депутата сегашното кандидатстване за най-високия стол на "Позитано" 20 е второ поред. На предишния конгрес обаче той взе едва 46 делегатски гласа. По малко от него получи само Георги Кадиев, който вече не е част от левицата и обяви нов политически проект. 

Една от тезите на Янков в кампанията му за лидер е, че сътрудничеството с АБВ на Георги Първанов е неизбежно.

 

Caption

Георги Гергов

 

Преди ден стана ясно, че вероятно и пловдивският бизнесмен и лидер на БСП в града Георги Гергов ще участва в лидерската надпревара. И на него не му е за първи път - на предишния конгрес взе 63 гласа, предимно от областта си. Според партийци не било изключето Гергов да се откаже в последния момент или да участва с цел да се разсейват, а в последствие - преразпределят гласове при втори тур на избора. 

Само преди дни той хвърли оставка от местния партиен пост и обяви, че "В БСП е време за мъже, които да я прекарат през чистилището".

 

 

Тепърва ще се разбира зад кого ще застане и Софийската организация на БСП, и другите големи структури на партията, които имат и най-много делегати на конгреса. Според запознати се очаква броят на кандидат-лидерите да набъбне, за да е сигурно, че ще се стигне до балотаж при избора и като част от опита за "прехвърляне" на подкрепа към един или друг от двамата кандидати, стигнали до него.

В БСП са изненадани, че към момента президента на ПЕС Сергей Станишев не е заел никаква позиция. Според социалисти той се е срещал с основните претенденти, но не е заявил подкрепа за никого. 

"Очаквам да не се намеси, а и не е сигурно доколко има силна подкрепа в партията вече", допусна червен активист пред Клуб Z. 

Сред "потенциалните" кандидати за лидер винаги е Янаки Стоилов, но този път вероятно нямало да участва, смятат социалисти. За надпреварата отново се върти името и на евродепутатката Илияна Йотова, но било малко вероятно тази прогноза да се сбъдне.