До дни внасям в Министерски съвет проект за покупка на нов многоцелеви изтребител. Започваме и незабавно поръчки за модернизацията и закупване на двигатели за МиГ- 29 и за тяхната логистична подкрепа. Това каза в Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев, който заедно с началник щаба на отбраната, бивши офицери и ветерани присъства на празника на на авиобазата по случай 65 години от основаването й.

Той уточни, че в момента държавата води разговори с три компании за закупуване на нови бойни самолети.

Договорът може да бъде подписан още тази година, а след две години България ще разполага с 8-9 изтребителя. За целта от бюджета за 2016 г. са заделени 80 милиона лева. До идването на новата техника страната ни ще използва ремонтираните самолети МиГ.

"Разглеждаме три варианта. Това са „Грипен” (Gripen), „Юрофайтър” (Eurofighter), разбира се и F-16. До дни проектът за нов многоцелеви изтребител ще бъде внесен в МС от една страна. От друга страна означава, че започваме незабавно поръчки за модернизацията, за закупуването на нови двигатели на МиГ-29, пълната им модернизация и логистична подкрепа", обясни Ненчев.