Само 9 месеца след влизането в предприятието на "непрофесионалисти" като мен финансовите резултати на "Терем" ЕАД са подобрени с 8 милиона лева.

Това обяви на нарочна пресконференция председателят на борда на директорите на държавната фирма Стоил Яков, на когото преди ден ГЕРБ поиска оставката с аргумент, че е човек на лидера на ДСБ Радан Кънев. Според декларацията на парламентарната група на най-голямата партия в управлението "дружеството било източвано чрез корупционни схеми, а парите отивали в черната каса на тъмносините".

От ГЕРБ обявиха още, че Яков е сключил договор за правна помощ с кантората “Николова, Кънев, Калинов”.

"Въпреки че дружеството си има правен отдел, той е предпочел да възложи услугата на външен изпълнител - кантората на партийния си шеф. За миналата година тя е получила 20 000 лв. от бюджета на държавното предприятие", каза в четвъртък Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ.

Днес Яков определи като "порой от лъжи и манипулации" твърденията на ГЕРБ и уочни, че предприятието няма сключен договор с кантората на Радан Кънев. В предишни години "Терем" е имал договори с правни кантори, но сега нямало такива. Той обаче потвърди, че кумът на Радан Кънев Васил Танков наистина има граждански договор като юрисконсулт с военния завод за около 2000 лв. на месец, но от работата му имало големи ползи за дружеството.

"През 2014 година "Терем" е имал загуба от 5,141 милиона лева, а за миналата година очакваната печалба е 3,2 милиона лева. Тези, които са загрижени за финансовото състояние на предприятието, нека просто да видят отчетите", каза председателят на борда на директорите.

Яков посочи, че благодарение и на работата на Танков военните заводи са получили неплащани наеми от 9 години за сгради на предприятието. Освен това изчезнал стенд за изпитание на авиоапарати на стойност 24 милиона евро бил намерен в приватизираното предприятие "Авионамс", което бе сред активите на фалиралата КТБ.

"След приватизацията тази скъпа техника се оказа забравена там, прибрахме го", каза Яков. 

Той посочи и че по същия начин открили чисто нов двигател на МиГ-29, който също се оказал забравен в приватизирано предприятие. Стойността му е 5-8 милиона евро, посочи шефът на борда на "Терем".

"Какво излиза: върнахме стенд за 24 милиона евро, нов двигател за 5-8 млн. евро, подобрихме финансовите резултати с 8 милиона лева, а ме питате за едни 2000 лв", каза Яков.

На въпрос дали би прекратил договора на Танков, който бил за около 2000 лв. на месец, Яков отговори, че не би освободил някого просто защото е кум на някой друг.

"Бих го освободил, ако не се справя с работата си", посочи шефът на борда на "Терем".

Яков каза още, че няма личен шофьор и че неговата заплата като председател на съвета на директорите на предприятието е 1300 лева.