Русия е най-голямото стратегическо предизвикателство за сигурността на САЩ, заяви шефът на Пентагона Ащън Картър. Той направи декларацията по време на изслушване в Комитета на въоръжените сили към Сената, в който се обсъжда военния бюджет за догодина, предаде РИА Новости.

Картър изброи пет глобални предизвикателства пред Щатите: Русия, Китай, Северна Корея, Иран и тероризма. Затова са необходими повече средства на Министерството на отбраната, за да се справи с тях, се казва в разпространено комюнике от Пентагона.

Русия и Китай са "съперници, които развиват и продължават да разработват военни системи, които имат за цел да застрашат преимуществото на САЩ в някои сфери", обясни Картър. 

"Днешната обстановка в областта на сигурността много силно се отличава от всичко, което беше през последните 25 години. И това налага нови инвестиции и действия", аргументира се пред сенаторите шефът на Пентагона.

Според изчисления на експерти на САЩ е необходим базов военен бюджет в рамките между 523,9 милиарда долара до 582,7 милиарда долара. От тях 58,8 милиарда са отделени за финансиране на задгранични операции.

Като отговор на руската агресия към Източна Европа и в целия свят се предвижда четирикратно увеличение на парите за програми в помощ на евросъюзниците на САЩ.

Новият проектобюджет е "минимално адекватен", твърди прессекретарят на американската армия Патрик Мърфи. И ако намерението на президента Барак Обама той да бъде съкратен с 27 милиарда стане факт, това ще означава съкращаването на няколко мащабни оръжейни програми, допълни той. 

За сравнение военният бюджет на Русия е между 50 и 60 милиарда долара.