Министър-председателят Бойко Борисов каза днес, че подкрепя Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), с който Европейската комисия наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи у нас, въпреки, че евродепутати от неговата партия поискаха той да бъде прекратен, защото е дискриминационен и безрезултатен.

"Сам по себе си той е ефективен, затова го подкрепям толкова много", каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Той обаче посочи, че за да се убеди обществото в ползата от МСП, то трябва да види неговите резултати. Това включва създаването на бюро за борба с корупцията, операции на ДАНС и дирекцията за борба с организираната престъпност и експертна помощ от прокурори от Англия, Холандия и Германия в реформата на прокуратурата, каза Борисов. Тези неща по думите му трябва да станат по предварително изготвен график.

"Ние сами сме се убедили, че има много работа да се върши", каза премиерът.

Като пример какво трябва да се случва до следващия доклад на Еврокомисията по механизма Борисов посочи конфискацията на имущество за над 1 милиард лева на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Той даде да се разбере, че МСП не бива да се превръща в инструмент за политическа репресия, "без да се налага наши граждани или бизнесмени да бягат и да търсят чуждо гражданство".

Борисов направи алюзия с бившия румънски президент Траян Бъсеску, за когото руската агенция ТАСС съобщи, че е поискал политическо убежище в Молдова. Като свой мотив обаче Бъсеску изтъква, че иска да работи за обединението на двете страни.

Борисов припомни намерението, декларирано от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, да прекрати МСП за България и за Румъния до края на мандата си през 2019 година. За целта е нужно двете страни да покажат, че устойчиво и необратимо постигат целите му.

Последният доклад, който Комисията публикува на 27 януари, посочва, че Румъния в момента е по-близо до този резултат, а България има да догонва. Това каза в заключенията си по доклада по-рано тази седмица и Съветът на министрите по европейските въпроси на ЕС.