БЕРЛИН – Санкциите срещу Русия трябва да паднат още това лято. Нужно е ново начало на диалог с Кремъл, както и сключване на споразумение за зона за свободна търговия между Брюксел и Москва.

Такава позиция изрази вицеканлерът и лидер на съуправляващите в Германия социалдемократи Зигмар Габриел.

Той говори снощи на събрание на Германо-руския форум, проведено в салоните на елитния берлински хотел “Адлон”.

Габриел се обяви за падането на санкциите спрямо Русия още миналата есен, като по този начин се дистанцира от политиката на канцлерката Ангела Меркел. Тя упорито продължава да е за наказателната мярка, наложена на Русия след анексирането на Крим през 2014 г.

Изказването по темата снощи беше посрещнато със задоволство от членовете на Германо-руския форум и това е обяснимо. В него членуват предимно социалдемократи, които се обявяват за сближаване с Русия въпреки военния конфликт в Източна Украйна. Шеф на Управителния съвет е социалдемократът Матиас Платцек, бивш премиер на федералната провинция Бранденбург. Той неведнъж също се обяви за отпадането на санкциите спрямо Москва и за диалог с Кремъл.

“Дори да смятаме анексирането на Крим като погазване на международното право, което е факт, ние сме длъжни да търсим пътища за постигане на разбирателство с Русия”, заяви снощи Габриел, който освен вицеканцлер е и министър на икономиката и енергетиката.

Според него при конфликта в Украйна важало същото като при войната в Сирия:

“Мир може да има не срещу, а заедно с Русия.”

Ораторът разкритикува и политиката на Киев:

"Критиците на Русия говорят само за липса на напредък при прилагането на Минските споразумения, но не съзират липсата на такъв и поради подхода на Украйна. Тези критици на Русия забравят нейния принос при решаването на ядрения спор с Иран.”

Същевременно Габриел разкритикува подкрепата на Москва за крайно десни партии в Европа, като френския Национален фронт и популистката Алтернатива за Германия.

Въпреки това вицеканцлерът се обяви за нов старт на отношенията между Берлин и Москва. Целта трябвало да бъде санкциите срещу Русия да се вдигнат още това лято.

Габриел оповести, че вече се е разбрал с руския си колега - икономическия министър Александър Улюкаев, да се съживят двустранните икономически отношения. Русия винаги е била надежден партньор. Ето защо сътрудничество и в ерегийния сектор не представлявало никаква заплаха. Той не каза повече по въпроса, но според присътвалите в залата представители на индустриалните среди Габриел визирал оспорвания проект за строеж на газопровода “Северен поток-2”. Те пропомнят и срещата на Габриел на 29 октомври 2015 г. с президента Владимир Путин в Москва. Тогава германският политик подчерта, че при осъществяването на този проект трябва да се ограничи външната намеса – на Европейската комисия и на източните съседки на Германия, които са против.

Снощи Габриел застана зад Путин относно идеята му да се създаде икономическа зона от Лисабон до Владивосток. Вицеканцлерът напомни за водените преговори между Брюксел и Вашингтон за създаване на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ – Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ):

“Със същите усилия и амбиция Европа трябва да се стреми към подобно споразумение и с Руската федерация”.

Цялата зала го аплодира.