Формула 1 се премести в Европа, а доминацията на "Мерцедес" и Люис Хамилтън е остава непроменена - болидите на немския тим отново останаха недостижими на пистата "Каталуня" за "Гран при на Испания". Победата в първия старт на Стария континент спечели Хамилтън, втори е неговият съотборник Нико Розберг. Трети се нареди Даниел Рикиардо от "Ред Бул".

Британецът потегли от първа позиция и не изпусна лидерството до края, въпреки че в последните обиколки бе сериозно притеснен от Розберг. Така Хамилтън за първи път поведе в класирането при пилотите със 100 точки, а Нико е втори с 97. Далеч на трета позиция засега е Фернандо Алонсо ("Ферари") - 49, пред световния шампион Себастиан Фетел ("Ред Бул") - 45, Рикиардо - 39 и т.н.

В подреждането на конструкторите "Мерцедес" води със 197 точки, второто място е за "Ред Бул" - 84. 

Край Барселона новият лидер записа четвърти пореден успех този сезон и първи в кариерата си в града на Антонио Гауди. Рикиардо пък ще запомни надпреварата с първия си подиум. Досега Ф1 вървеше извън Европа. Колите на "Мерцедес" продължават да са най-бързи, но няма гаранция, че ще е така и по-нататък през сезон.