Иранката Захра Шахасвани, която е приела християнството и от 3 години живее и работи в България, може да бъде репресирана по религиозни причини, ако бъде върната принудително в страната си.

С тези мотиви Административният съд в Бургас отмени днес решението на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), която отказа да предостави на Шахасвани международна закрила. Това съобщава "Правен свят", разказвайки подробно историята на бежанката.

Освен това съдът постанови ДАБ да се произнесе отново по молбата на младата жена, след като обсъди всички данни за положението в Иран.

Захра Шахасвани живее в Несебър и работи като фризьор, след като през 2013 г. пристига нелегално у нас от Турция. Напуснала Иран през 2012 г. заради арести на членове на семейството ѝ, които опитвали да развиват бизнес.

Сега тя се страхува, че животът и свободата ѝ ще са в опасност, ако трябва да се върне в Иран, защото междувременно е сменила и религията си.

От ДАБ обаче на два пъти ѝ отказват статут на бежанец - първо през юли 2013 г., а в края на миналата година агенцията констатира, че в новата молба на Шахасвани няма нови обстоятелства, от които да се направи извод за опасност от преследване, основано на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група.

Според ДАБ иранката не е изложена на реална опасност от тежки посегателства, тъй като в Иран няма въоръжени конфликти, а решението и́ да напусне държавата си "не е продиктувано от тежки заплахи срещу живота или личността и́ като цивилно лице, поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт".

Съдия Атанаска Атанасова обаче прие, че интервюиращият от ДАБ е "извършил формална преценка на ситуацията в Иран", без да е изследвал фактите в историята на Шахасвани, допълва правният сайт.

"Не е извършена и дължимата преценка изложена ли е жалбоподателката на опасност от преследване, респективно опасност от тежки посегателства, като изтезание, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената религиозна група. В бланкетно изложените от органа мотиви липсват фактически констатации относно положението на религиозните малцинства в Иран и в частност на християните, въпреки че такива данни се съдържат в административната преписка", се казва в решението на съда.

Съдът счита и че ДАБ са игнорирали данните за Иран от дирекция "Международна дейност". Според тях малцинствените групи в страната са подложени на сериозен тормоз през последните години, все по-насилствено се налагали персийската и шиитската идентичност, а етническите и религиозни малцинства били жертва на полицейски репресии, дискриминация в образованието и кампании в държавните медии.