АННА БАРАУЛИНА
АННА АНДРИАНОВА

Собствената кредитна рейтингова агенция на Владимир Путин заработи и чуждестранните конкуренти вече изпитват трудности.

През последните три седмици Moody 's Investors Service Inc. и Fitch Ratings Ltd. заявиха, че смятат да прекратят изготвянето на местните рейтинги и че няма да се съгласят московските им филиали да бъдат управлявани от руското правителство, тъй като това е нарушение на международните санкции. Нюйоркските фирми си тръгват и предприятието, известно като АКРА, е готово да запълни дупката и да започне да публикува оценки.

Миналата година заради понижаването на рейтинга, което Русия нарече политически мотивирано, тя падна под инвестиционното ниво за първи път от повече от десетилетие. Оттогава Русия изтиква чуждестранните агенции. Министерството на финансите и Централната банка смятат да използват АКРА, за да заменят т. нар. голяма тройка в качеството на критерия за оценка на инвестиционната кредитоспособност.

"Като отстранява международните агенции от националните рейтинги, държавата защитава местната компания", каза Иван Гуминов - главен мениджър на фонда Ronin Trust в Москва. "До този момент всички важни рейтинги бяха представени от "голямата тройка" и на новия местен играч би било много трудно да завоюва дял на този пазар, ако трябваше да се конкурира с тях."

 

Moody's си тръгва

 

Миналата седмица Moody's обяви за закриването на създаденото преди 12 години нейно съвместно предприятие в Москва, а на 18 март то оттегли рейтингите на Русия по националната скала. На 29 февруари от Fitch заявиха, че вероятно ще прекратят да обявяват местните рейтинги на руските компании. Същия ден АКРА, чиято абревиатура означава Аналитична кредитна рейтингова агенция, подаде молба за лиценз за работа в Русия. От Standard & Poor's казаха, че водят преговори с Централната банка за това как да запазят присъствието си в страната по новите правила.

През юли Банката обяви, че смята на учреди компания, имунизирана срещу "геополитическите рискове, след като S&P и Moody's понижиха рейтинга на Русия до "боклук" на фона на падането на цените на петрола и санкциите, наложени заради Украйна. Централната банка ще спре използването на оценките на S&P, Moody's и Fitch в процеса на вземането на решения, съобщи Елена Чайковская - шеф на отдела за развитие на финансовите пазари. АКРА засега е единствената агенция, която помоли за акредитация съгласно новите правила, каза тя на 14 март.

 

Съюзници на Путин

 

В седмиците след анексираането на Крим от Путин преди две години олигарсите, свързани с президента, се сблъскаха с наказателните санкции на САЩ. това накара чуждестранните рейтингови агенции да спрат да публикуват оценки на банките, контролирани от тези бизнесмени, в резултат на което Министерството на финансите нямаше възможност да оценява доколко безопасни са неговите депозити. Кредиторите, най-вече руската Централна банка и СМП Банк, спадаха към спестовните банки на правителството.

"Оказа се, че идея си нямахме за кредитоспособността на тези банки", каза зам.-министърът на финансите Алексей Мойсеев в интервю миналия месец, като обясни защо на Русия й трябва алтернатива на трите големи компании. Оценката на кредитоспособността от международните агенции дълго време бе използвана от частни инвеститори в Русия за управление на рисковете, а също от Централната банка за регулиране на финансовата сфера.

Други местни инвеститори също разглеждат това като положителна промяна, каза Суки Ман - бивш шеф по въпросите на европейската кредитна стратегия в UBS Group AG, който в момента оглавява занимаващия се с книжа блог CreditMarketDaily.com.

"Това може да гарантира прозрачност и в крайна сметка ще помогне на инвеститорите в процеса на вземане на собствени решения", каза Ман, който взема предвид рейтингите на местните агенции в своя анализ. "Не трябва да се разчита на това като на единствен източник за вземане на решения за инвестиции, но си струва да го имаш в арсенала си."

 

Акционерите

 

Съветът на директорите на АКРА се оглавява от американец. Това е Карл Йохансон, който бе консултант на руското правителство,  докато работеше да Ernst & Young LLP в Москва. Новата компания ще бъде управлявана от Екатерина Трофимова - бивш банков аналитик в S&P за Русия и страните от бившия СССР. 27 акционери, сред които "Сбербанк", "Райфайзенбанк" и "Северстал", ще получат по 3,7 на сто от 3 милиарда рубли (44 милиона долара) от уставния капитал.

АКРА няма да има никаква политическа програма. 23-мата й ааналитици "имат много дълбоки познания за отраслите на руската икономика", каза Йохансон в интервю.

Инвеститорите извън Москва по-скоро ще видят в тази компания опит на Русия да нанесе ответен удар по западните противници, каза базираният в Лондон мениджър Пол Макнамара, който помага за наблюдението на активи в размер на близо 4,5 милиарда долара на компанията GAM UK. Той ще игнорира оценките.

"Всяка руска агенция без съмнение ще бъде считана за принадлежаща на Кремъл", каза Макнамара. Тази стъпка е "стандартен отговор на понижаването на рейтинга. Никой на пазара не го е грижа за това."

-----

* Авторките са руски журналистки. Препечатваме коментара им от агенция Блумбърг.