"В момента тече една битка за това кой е Реформаторският блок. Господин Кънев защитава своята позиция и казва - ние сме Реформаторският блок, г-жа Кунева и г-н Лукарски казват - ние сме Реформаторският блок, ти не си в управлението, не си Реформаторският блок."

Така вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин описа конфликта в Блока в студиото на Нова телевизия днес.

Според него депутатите на ГЕРБ са поставили "един принципен въпрос" с декларацията си премиерът Борисов да премахне кадрите на ДСБ от властта. 

"От групата на ГЕРБ поставиха този въпрос, тъй като в парламента е най-голямото напрежение. Ние в кабинета нямаме проблем", отбеляза вицепремирът.

Той не коментира кадрите на ДСБ във властта, но отбеляза, че е обичайно около една партия да има хора, които "се виждат на служба". И подчерта, че в АБВ тези са отпаднали. Той допълни, че когато е имало критика от негова страна, не е било към кадри на ДСБ, а по принципни въпроси на определени теми

Калфин коментира и великденските добавки за пенсионерите, които са 40 лв и ще бъдат раздадени на тези с най-ниските пенсии - 1 267 000 души, или около 65% от пенсионерите. 

"Според мен един човек с ниска пенсия повече ще оцени парите. По-добре на хора с ниски доходи да се дадат тези суми, отколкото по-малка сума на повече хора", обясни той решението.

Социалният министър отбеляза, че еднократните добавки не са решение, а трябва цялостно увеличение на пенсията.

Той коментира и защо не са увеличени още майчинските за втората година.

"Увеличаването им на практика ще означава, че за майки, които работят на минимална работна заплата, е по-добре да си стоят вкъщи. По тази схема са хора, които са работили преди това - дали не е по-добре да им помогнем с отлеждане на децата, с по-добри отпуски? Това, което ни пречи, е финансовият ресурс. Тази година разширихме кръга на хората, които получават детски, можехме да увеличим парите във втората година майчинство, въпрос на преценка е, не казвам, че е идеална", каза той.

Вицепремиерът коментира и случая "Булгартабак" и опасността компанията да спре да изкупува тютюн, което е ключово за много райони.

"Булгартабак е важен, не е единствен, но важен участник в изкупуването на тютюн. Не бих съветвал  която и да е фирма да извива ръцете на държавата. Сега виждам един спор с ДСБ. Една компания, когато работи добре, открито, не бива да участва в политически спорове", каза той.

И отбеляза, че има институции - НАП, "Митници", ДАНС, които да проверят сигнала на ДСБ, който е нормален за партия в опозиция, която "трябва да е контра на всичко".

Калфин коментира и своята страна в "трудовия диалог" между МВР и полицейските синдикати, като отбеляза: "хич не ми се иска да се намесвам". 

"В общия закон, Кодекса за социалното осигуряване, се казва, че всички в сигурност трябва да се направи една разбивка кой работи в опасност за живота, и кой работи в нормална административна работа. Това нещо е задължително и МВР е длъжно да направи това нещо, не само МВР, и МО, ДАНС, НСО, Държавна агенция "Разузнаване"."

И заяви, че се надява и едната, и другата страна да направят съответните отстъпки.

Вицепремиерът и някогашен кандидат-президент за пореден път заяви, че едва ли ще повтори кандидатурата си  за тазгодишните избори за държавен глава.

"Нашата цел е преди да се появят кандидатите, кастингът да започне, действително е хубаво да потърсим всички възможности за по-голямо съгласие. За мен ще е лошо президентските избори да се превърнат в нещо, което ще раздели държавата. За мен най-добрият вариант е поне в левицата да има общ кандидат, това изключва мен, може би по-скоро някой външен човек", заяви той.