ДСБ  са в опозиция не на правителството, а на останалите от Реформаторския блок, предимно с ДБГ, заяви бившият министър на образованието Тодор Танев.

"Всъщност реакцията на Радан Кънев от този момент с този десен проект, който прави, показва, че разводът вътре като че ли се случва в момента, но не е към правителството, а към коалицията", заяви той.

Според него, това е продължение на конфликта вътре в Блока, който продължава повече от година. 

ВОЙНА: ГЕРБ ИСКА УВОЛНЕНИЕ НА ВСИЧКИ ХОРА НА РАДАН КЪНЕВ И ДСБ

"От ГЕРБ дойде, защото усетиха, че получиха една част, самопредставена от РБ, която се "призавинти", да го кажа, към тях. Това е ДБГ, и в много малка част, СДС", обясни той реакцията на депутатите от управляващата партия.

Той направи и разбивка на двете формации - ДБГ и ДСБ:

"ДБГ има в своите редове политици, които са били действащи, които имат опита и значително по-малко ентусиазъм и идеализъм. А ДСБ - Радан Кънев и фигури около него - нямат достатъчно политически опит, а опит около политиката, и са хора малко пуритани."

"Радан не е в добра позиция - от една страна, избирателите му се възмущават от всичко, което не е чисто, а от друга, той не може да изпусне властта, защото след това дълго време няма да го има. На следващите избори сама ДСБ ще има още по-малко проценти, отколкото има до момента. Простата логика принуждава тази партия да намери новия път и аз вярвам, че ще го намери".

Той подчерта, че военният министър Николай Ненчев не е кадър на ДСБ, защото е лидер на друга партия - БЗНС. Но разкри, че е назначил кадър, препоръчан от хората на Кънев, парламентарна секретарка.

РАДАН КЪНЕВ: КАТО ВИДЯТ ПОЧТЕН ЧОВЕК, ЗНАЧИ Е ОТ ДСБ

"Аз я уволних. Не играеше отборно, създаваше някои интриги. Все пак да прекарваш дълго време в парламента...", обясни Танев.

Той обвини ДБГ, че са махнали Гражданския блок от РБ. Според него Блокът няма да загине, но се нуждае от "малко по-нова форма".

Бившият образователен министър разкритикува Кунева за решението "История Славянобългарска" да се учи 4 години, което според него е малко пресилено, защото става въпрос за няколко страници, като той би ги свел до 2 г.

РОБИНЗОН КРУЗО СРЕЩУ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ?

"Това е политически акт на успокояване на положението", заяви той.

В момента Танев е съветник на премиерът Борисов и работи върху доклад за професионалното образование, ключовата му реформа като министър.