Решенията на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента трябва да имат силата на закон. Това заяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов във Велико Търново, където неговата партия АБВ провежда дебати за президентските избори, съобщи "Фокус".

"Консултативният съвет за национална сигурност към президента в момента е трибуна за четене на мнения и организиране на скандали. По-важното сега е да се опитаме да променим закона. Сега КСНС има правомощия да гласува единствено становища, които нямат законов статут. Трябва да работим в посока да променим този факт. Съветът трябва да може да приема решения, които да имат силата на закони", заяви Първанов.

Той се обяви за изграждане на нова структура за борба с корупцията, която да притежава политическа свобода, за да може да разкрива и разследва всички корупционни скандали и случаи. Според Първанов фигурата на президента не трябва да се подминава при взимане на решения в ситуация на природни бедствия и аварии. 

"Силна държава означава силна, модерна и военоспособна армия. Още през първата си година като президент обясних, че въоръжените ни сили имаха възможността да пазят държавата, днес аз не го чувам. Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет, казвал съм го нееднократно и ще продължа да го повтарям. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален", каза още Първанов.

Според него връщането към наборна армия е "безумно скъпо".