При автобусна катастрофа днес в Североизточна Испания, близо до Барселона, загинаха 14 студенти. Ранени са 43-ма техни колеги, четирима от тях с опасност за живота, предадоха испанските медии. Жертвите са чуждестранни студенти, подбрани за обмен между университети по програмата на Европейския съюз “Еразъм”, но националността им не се съобщава. За ранените има повече информация. Телевизия TV3. Tвърди, че те са от Швейцария, Норвегия, Великобритания, Турция и Украйна. 

Програмата “Еразъм” дава възможност на студенти отличници да се обучават по един или няколко семестъра в чужди университети. Не е задължително спечелилите място да са от държава членка на ЕС, но тя трябва да е европейска.

Днес пет автобуса със студенти са потеглили от Валенсия, където са участвали в традиционен народен празник, отправяайки се обратно към Барселона, където се обучават в два местни университета. Катастрофиралият автобус е бил последен. Шофьорите на останалите 4 рейса дори не са разбрали за катастрофата, продължили пътя си и са научили едва в Барселона.

Трагедията се е разиграла на магистрала АР-7, малко преди отклонението за град Тарагона. По все още неизяснени причини шофьорът е изгубил управлението на автобуса, разрушил е разделителната мантинела, преминал е в насрещните платна и се е обърнал. Водачът се е отървал с малки наранявания и е бил в състояние да даде показания пред униформени.

Хосе Ронкеро, кмет на близкото до катастрофата село Фрехинал, заяви по радио RAC1, че на това място често са ставали тежки катастрофи. Според него причината била, че по магистралата се пътувало с висока скорост, а в този участък нямало знак за ограничение, а би трябвало да има. Магистралата изглеждала като прав участък, шофьорите не намалявали скоростта, но на мястото, където станала днешната и предишните катастрофи, имало лек завой.