Евентуално бъдещо управление на ГЕРБ и ДПС е било тема на разговора между премиера Бойко Борисов и турския му колега Ахмет Давутоглу. Това е станало при последното посещение на Давутоглу у нас в края на миналата година. За разговора пръв обясни Борисов пред Нова ТВ.

Думите му бяха потвърдени пред Клуб Z от Хюсеин Хафъзов, един от сподвижниците на Лютви Местан. Към момента на разговора Местан все още бе лидер на ДПС и е присъствал на срещата, като дори е играел ролята на преводач.

БОРИСОВ: НЕ САМО МЕТЛАТА ЩЕ ИГРАЕ, НО И С ПАРЦАЛА ЩЕ ЗАБЪРШЕМ

Ето какво каза Борисов:

"Местан ни превеждаше на срещата. Давутоглу каза, че иска да ни види заедно в управлението, а аз отговорих, че докато там е Делян Пеевски няма как да стане", каза Борисов.

Разговорът се е състоял на 15 декември. Два дни по-късно Ахмед Доган острани Местан от лидерския пост в ДПС.

Хафъзов не отрече за подобен разговор и уточни, че е запознат с него. Той отказа да разкрива подробности, но все пак призна, че в казаното от Борисов има много истина.

"Това за Пеевски като че ли малко го е украсил", уточни все пак Хафъзов.

Но обясни, че разговорът е бил много интересен и че освен за политика се е говорело за икономика. Дори е било договорено подписването на споразумения за турски инвестиции в определени отрасли, което е трябвало да стане до края на април. След отстраняването на Местан от лидерския пост обаче този разговор вече не бил актуален.

"Когато избирателите разберат какво е пропуснато..."

Така Хафъзов отговори на въпрос дали все пак е възможно и в настоящия момент да има подобно сближаване между ГЕРБ и ДПС. Според него това няма как да се случи, защото докато е бил лидер Местан е успял да възстанови доверието в редица големи инвеститори. Сега обаче това доверие отново било загубено.

"Да не забравяме, че ДПС инициира създаването на парламентарна комисия, която да разследва намеса на Турция във вътрешните работи на България. Това няма как да остане незабелязано", каза още Хафъзов.

И допълни, че вероятно целият разговор ще стане известен когато бъде преценено, че е дошъл подходящия момент.

Хафъзов каза още, че учредителният конгрес на партия ДОСТ ще бъде на 10 април. Тази партия ще бъде учредена от Местан и неговите сподвижници, които го последваха след отстраняването му от ДПС.

МЕСТАН ОБЯВИ "ОБРАТНО БРОЕНЕ" ЗА ДПС