Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това предлага Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Председателят на организацията Димитър Зоров настоя Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.

ИМА ЛИ ЗЕЛЕНО СИРЕНЕ?

Според млекопреработвателите те нямали картел помежду си за изкупуването на млякото. Такава договорка нямало как да се случи, тъй като суровината се изкупувала от 240 компании.

Според производителите в момента на българския пазар истинското сирене и кашкавал възлиза на едва 40 на сто от предлаганите продукти. Останалите 60 на сто били имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.