Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това предлага Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Председателят на организацията Димитър Зоров настоя Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ да влезе в ролята си на главен, безпристрастен и обективен контролиращ орган, който да извършва проверките на продуктите в търговските обекти, а не в мандрите, където в повечето случаи те са предизвестени.
Според млекопреработвателите те нямали картел помежду си за изкупуването на млякото. Такава договорка нямало как да се случи, тъй като суровината се изкупувала от 240 компании.
Според производителите в момента на българския пазар истинското сирене и кашкавал възлиза на едва 40 на сто от предлаганите продукти. Останалите 60 на сто били имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни