Начело на кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН застава Райко Райчев, който в момента оглавява дирекция "Глобални въпроси" в МВнР. Общо екипът, който ще работи сегашният директор на ЮНЕСКО да стане шеф на ООН включва 16 души. Сред тях са още Данаил Чакъров – и.д. директор на дирекция „Международно право и право на ЕС“, Мария Спасова – и.д. директор на дирекция „Права на човека“, Мария Павлова – и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ и Мария Донска – началник на отдел „ЮНЕСКО“ в дирекция „Права на човека“ във Външното министерство. 

Бюджетът на кампанията ще е 106 хил. лв., стана ясно днес на пресконференция в МВнР.

Кой е Райко Райчев

Дипломатът, който оглавява щаба на Бокова за кампанията за ООН има доста интересна кариера.

Отварянето на досиетата на дипломатите го заварва на поста постоянен представител, посланик в Ню Йорк, където е назначен през септември 2007 г. по времето на кабинета "Станишев", пише сайтът desebg.com. Преди това - между 2005 и 2007 г. Райчев е началник на кабинета на тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

Райчев е вербуван от Първо главно управление през 1985 г., когато е 30-годишен като млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ. В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”. Вербуван е под псевдонима „ВЕНЕЛИН”-1 и 2. Под прикритието на поста "аташе" в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

Представянето на екипа в МВнР.

След разкриването на досиетата на дипломатите през декември 2010 г. тогавашният министър на външните работи Николай Младенов го изтегли от посланическия пост в Ню Йорк. В МВнР се връща по времето, когато външен министър е Кристиан Вигенин. 

ОФИЦИАЛНО-БЪЛГАРИЯ НОМИНИРА ИРИНА БОКОВА ЗА ШЕФ НА ООН

Кандидатурите за шеф на ООН засега са седем

До този момент има 7 официални кандидатури: Сърджан Керим от Македония, Весна Пушич от Хърватия, Игор Лукшич от Черна гора, Данило Тюрк от Словения, Ирина Бокова от България, Наталия Герман от Молдова и Антониу Гутериш от Португалия – бившият Върховен комисар за бежанците на ООН.

Изслушванията на кандидатите ще започнат между 12 и 14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Морган Ликенторф. Всеки кандидат ще разполага с 2 часа, за да представи своята кандидатура, а членовете на ООН ще могат да му задават въпроси.

Според Устава на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Следващият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност през януари 2017 г. По традиция мандатът му е петгодишен с възможност да бъде повторен.

На 9 февруари България обяви, че подкрепя директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Решението предизвика разнопосочни реакции.

Относно работата на МВнР по кампанията, Райчев днес обясни, че веднага след представянето на кандидатурата, в министерството е сформирана работната група, която е предприела действия по активната подготовка и защита на българската кандидатура.

„Първото събрание бе проведено на 20 февруари с участието на г-жа Ирина Бокова. Тогава бяха изяснени етапите, основните специфики на процедурата, изискванията към кандидата и работата по кандидатурата. Утвърдени бяха работен план и концепция на кампанията. Във всяко посолство има отговорник за кандидатурата, който работи по защитата и отстояването й, приоритетно ще работят и постоянното представителство в Ню Йорк към ООН, както и тези във Виена, Женева, а и ПП към ЕС в Брюксел“, обясни той.