Лоялните на Москва сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че 90% от подадените гласове в Донецк са в подкрепа на обявяването на независимост от Киев, предаде BBC.

В Луганск резултатите ще бъдат обявени скоро, но очакванията са за подобни числа. 

Световните медии предават информации за прозрачни урни, липса на "тъмни стаички", присъствие на въоръжени лица в избирателните секции и редица други нередности. 

Украйна нарича допитването "криминален фарс", защото не отговаря на законите на страната, а е свикан от група бунтовници в противоречие с официалните правила. 

Сепаратистите съобщиха за двама убити от въоръжени групи, които са лоялни на Киев. Инцидентът е станал в Красноармейск. Като цяло гласуването е протекло мирно. 

Някои градове обаче са отказали да се включат в нелегитимния референдум. 

През седмицата руският президент Владимир Путин призова бунтовниците да отложат референдума, но те не го послушаха. Засега Кремъл няма официален коментар по резултатите от допитването. 

Председателят на самопровъзгласилата се Републиканска избирателна комисия на Донецк Роман Лягин съобщи няколко часа след края на гласуването, че активността е 75%, от тях 89,07% са били "За" независимост, 10,19% - "Против", и само 0,74% невалидни. 

Лидерът на сепаратистите Денис Пушилин съобщи пред руски медии, че след обявяването на резултатите, всички украински въоръжени сили ще бъдат приемани за "окупационни части".