Днес е Световният ден на водата. Добър повод, за да си припомним колко важна е тя за нешото съществуване. Както и да опровергаем един от най-разпространените митове за водата- че трябва да се пие в огромни количества. Ето една алтернативна гледна точка.

ААРОН Е. КАРЪЛ*

Има един здравен мит, който няма да умре: Пийте по осем чаши вода на ден (или около 2 л вода в български вариант -б.р.).

Това просто не е истина. Никаква наука не стои зад него.

И въпреки това всяко лято медиите ни заливат с предпреждения, че дехидратацията е опасна и вездесъща.

Тези репортажи всяват страх, че иначе съвсем здрави възрастни хора и деца се разхождат дехидратирани и дори, че дехидратацията е достигнала размери на епидемия.

Нека внимателно да разгледаме тези твърдения.

През 2007 г. бях съавтор в BMJ (British Medical Journal-б.р.) на статия, посветена на медицинските митове. Първият мит беше, че хората трябва да пият поне осем чаши вода дневно. Този материал получи много повече медийно внимание от другите ми изследвания. Но нищо не се промени. Когато две години по-късно публикувахме книга за медицинските митове, която отново развенчаваше нуждата от пиенето на осем чаши вода на ден, си мислех, че ще убедя хората да спрат да се тревожат. Отново бях сгрешил.

Много хора смятат, че източникът на този мит са публикуваните през 1945 г. препоръки на Борда за храни и хранене на САЩ, където се казва, че хората се нуждаят от около 2,5 л вода дневно. Но се пренебрегва изречението под това становището, в което пише: "По-голямата част от това количество се съдържа в приготвената храна".

Водата се съдържа в плодовете и зеленчуците. Има я в соковете, бирата, дори в чая и кафето. И преди някой да ми напише, че кафето дехидратира, изследванията показват, че това не е истина.

Аз съм убеден, че водата е най-добрата течност, която може да консумираме, но не е единственият източник на хидратация. Не е нужно да консумирате цялата ви нужна вода чрез течности. Както и не е нужно да се притеснявате, ако никога не чувствате жажда. Човешкото тяло е програмирано да ви сигнализира да пиеете, много преди да започнете да се дехидратирате.

Противно на много истории, които вероятно сте чували, липсва истинско научно доказателство, че иначе здравите хора като се наливат допълнително с вода, получават някакви подобрения в здравето си. Например, изследванията не успяха да докажат, че пиенето на повече вода поддържа кожата хидратирана, като и помага да изглежда здрава и без бръчки. Истина е, че някои ретроспективни групови изследвания откриват, че поемането на повече вода може да бъде свързано с по-добри резултати, но те са подвластни на обичайните епидемиологични проблеми, както и на невъзможността да се докаже каузация. Освен това при тях голямата консумация на вода е дефинирана на много под осем чаши.

Скорошни изследвания не успяха да открият подобрения във функционирането на бъбреците или общата смъртност, когато здрави хора започват да поемат повече течности. Изключението е само при появата на определени видове камъни в бъбреците. Истинската дехидратация , когато тялото ти е загубило значителни количества вода след болест, свръхнатоварвания или прекалено потене е сериозен въпрос, но хората с клинична дехидратация почти винаги имат някакви симптоми за това. 

Внушително количество реклами и материали в медиите се опитват да ви убедят в противното. Броят на хората, които разнасят със себе си вода през деня се увеличава всяка година. Консумацията на бутилирана вода расте.

Новият бум на истории за пиенето на вода беше вдъхновен от скорошна статия в сп. American Journal of Public Health. Учените използват данни от национално проучване на здравето и храненето в САЩ, извършено между 2009 и 2012 г., в което се изследват 4134 деца на възраст между 6 и 19 години. По-специално изчислява се средното осмотично налягане на урината, с което се измерва концентрацията на урината. Колкото по-висока е стойността, толкова по-концентрирана е урината.

Те откриват, че над половината от децата имат осмотично налягане от 800 mOsm/kg или по-високо. Както и че деца, които изпиват по около 2 л над ден средно имат осмотично налягане, което е по-ниско с 8 mOsm  от тези, които не пият толкова вода.

Така че, ако дефинирате "дехидратацията" като осмотично налягане от над 800 mOsm/kg, изводите на това изследване са наистина притеснителни. Проблемът е, че повечето клиницисти не го правят.

Аз съм педиатър и мога да ви кажа, че съм използвам рядко, даже никога, осмотичното налягане на урината като средство, за да реша дали едно дете е дехидратирано. Когато попитах колеги, никой не каза, че 800 mOsm/kg е стойност, която да го разтревожи. Повечето източници, при търсене в мрежата, дават, че стойности от 1,200 mOsm/kg са все още в психологически нормалните граници и че при децата показателите варират много повече, отколкото при възрастните. Никой от тези източници не твърди, че при стойности от 800 mOsm/kg трябва да смятаме, че децата са дехидратирани.

Това обаче не спира и други изследвания да се позовават на стандарта от 800 mOsm/kg и да обявяват голям брой деца за дехидратирани. Проучване от 2012 г. в Annals of Nutrition and Metabolism декларира, че почти две трети от френските деца не поемат достатъчно вода. Друго в сп. Public Health Nutrition стигна до изводите, че близо две трети от децата в Лос Анджелис и Ню Йорк не пият достатъчно вода. Първото проучване беше спонсорирано от Nestlé Waters, второто от Nestec, подзразделение на Nestlé.

Възможно е да има деца, които имат нужда от по-добра хидратация. Но сме в положение да обявим обикновено здравно състояние за болест. След като две трети от здрави деца, година след година имат лабораторни показатели, които са извън нормата, може би проблемът е в дефиницията, а не в тяхното здраве.

Нищо от тези аргументи обаче не спира втурването към още и още вода. То е част и от кампанията на Мишел Обама "Drink up". През 2013 г. Сам Кас, тогава съветник по политиките на хранене в Белия дом, обяви, че 40 на сто от американците пият по-малко от половината от препоръчваното количество вода на ден.

Няма официална препоръка за дневното количество вода, от което се нуждаят хората. Това количество очевидно, че варира в зависимост от това какво ядат, къде живеят, колко тежат, колко са високи и с какво се занимават. Но съвсем не е истина, че всички сме дехидратирани при положение, че хората в САЩ имат по-дълга продължитленост на живота и имат по-свободен достъп до течности, отколкото в цялата история на човечеството.

*Аарон Е. Каръл е професор по педиатрия в Медицинския факултет на Университета в Индиана. Статията е публикувана в "Ню Йорк таймс".