Българската песен за музикалния конкурс „Евровизия“ е твърде сходна с хит на Джъстин Бийбър. Цели пасажи от двете композиции звучат подобно. Съвпаденията бяха открити от читатели на „Площад Славейков“, които минути след появата на видеото на Поли Генова постнаха под него линк към парчето I’ll Show You на Бийбър.

Поли Генова бе избрана от БНТ да представя България на „Евровизия“ с песента If love was a crime (Ако любовта беше престъпление) в шведската столица Стокхолм от 10 до 14 май. Композицията е създадена от Борислав Миланов, Себастиан Арман и Йоаким Бо Персон. А песента на Бийбър е композирана от самия него.

В световния канал за видеосподеляне YouTube I’ll Show You e публикувана на 2 ноември 2015 г. и вече е гледана над 185 милиона пъти. Парчето на Поли Генова се появи в YouTube във вторник привечер и до момента е гледано 48 хил. пъти.

„Ако любовта беше престъпление“ може би не е лоша песен – като за „Евровизия“. Лошото е че прекалено много прилича на едно друго парче, а това вече може и да е престъпление. Може да се случи неволно части от мелодията или хармонията са сходни с други. Но If Love Was A Crime, освен почти пълно съвпадение в мелодичната, хармоничната линия и ритъма, използва и същия завладяващ, повтарящ се мотив в аранжимента.

Чуйте двете парчета:

 

Площад Славейков