На 19 май, другият понеделник, изтича срокът за публичното предлагане на акции на ЦСКА. Ако дотогава не бъдат продадени минимум 1 409 210 ценни книжа, кампанията ще бъде неуспешна - клубът няма да стане публично дружество и няма да може да използва събраните към момента пари от продажбата. Те ще бъдат върнати на хората, които са си купили дялове - без таксите и комисионите. Те остават за финансовите посредници.

В този момент изкупените акции са 240 626, което означава, че остават 2 759 374. Възможно ли е за една седмица огромната разлика да се покрие и кампанията - първа от този тип за футболен клуб в източна Европа, да успее? С днешна дата това изглежда почти невъзможно. Твърди се, че пак има някакъв сценарий, който в последния момент ще спаси "червените", подобно на миналото лято. Може би хората с много пари чакат последния момент по ред причини, било то и чисто практични?

Все още не е отразена официално обявената покупка на близо 200 000 акции от Галин Михайлов, един от шефовете на "Трейс груп". Вчера пък от сдружението "ЦСКА Завинаги", което строи терени за школата на стадион "Българска армия", обявиха, че отново са готови да придобият ценни книжа срещу начинанието си. Босът на организацията Александър Чакмаков е човек с възможности, но доскоро бе в конфликт с ръководството на ЦСКА.

Преди броени дни изпълнителният директор на клуба Александър Тодоров призна, че е очаквал много по-голяма активност от "червената" общност. Около 4000 души са си купили акции, а проучвания сочели, че поне 20 000 цесекари били готови да станат част от ЦСКА. Ситуацията напомня малко като на избори. Тепърва ще анализираме причините, ако акцията с акциите претърпи провал.

Българинът обича да прави всичко в последния момент. Клубът има нужда от пари, пък и не може вечно да продължава на мускули, както в последната година. Не че точно спестяванията на феновете ще го спасят, но ако стане публично дружество, това може би ще е положителен сигнал за инвеститори и спонсори.

Защото в момента сигналите са противоречиви.