"Сляп терор и кърваво дело на страхливци", нарече атентатите в Брюксел премиерът на Белгия Шарл Мишел.

Той призова съгражданите си да запазят спокойствие и солидарност в този изключително трагичен момент от историята на страната.

Транспортът в Брюксел е напълно парализиран - не работят автобуси, метро, влакове, спрени са и телефонните връзки.

26 ЖЕРТВИ ПРИ АТАКИТЕ В БРЮКСЕЛ (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ударът е срещу цяла Европа, обяви френският президент Франсоа Оланд, който свика спешно заседание на правителството. Това налага Евросъюзът да вземе адекватни мерки срещу огромната заплаха, допълни той. Президентът увери, че Франция ще продължи битката срещу тероризма както у дома, така и в международен план.

"Войната срещу терористите трябва да се води хладнокръвно, ясно и решително, трябва да бдим повече отвсякога над нашето европейско единство, защото днес беше Белгия, вчера - Франция", изтъкна патетично Оланд.

Държавният глава заяви, че въпреки високата степен на тревога във Франция от ноември миналата година, мерките за сигурност в транспорат, по границите и обществените места ще бъде засилена още и ще бъдат разположени нови полицейски и армейски части на възлови места.

Лондон също реагира светкавично на терористичните атаки в Брюксел. Засилено е присъствието на командоси по основните летища, а премиерът Дейвид Камерън се срещна извънредно с ръководството на специалните части "Кобра".

Това е един наистина много тъжен ден за Европа. Нейната столица усеща същата болка, която Близкият изток усеща всеки ден“, заяви през сълзи върховният комисар по външните работи на ЕС Федерика Могерини по време на съвместна пресконференция с йорданския външен министър Насир Джуде.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер осъдиха атентатите и обявиха, че насилниците ще бъдат преследвани до край. Юнкер е говорил по телефона и с германската канцлерка Меркел за координиране на действията срещу терористите.

Руският президент Владимир Путин решително осъди варварските терористични престъпления и изпрати съболезнователна телеграма на краля на Белгия.