Жителите на квартал Фремонт в американския град Сиатъл минават всеки ден покрай статуята, но в последните дни забелязват една разлика. Ръката на вожда на комунистическата революция Владимир Илич Ленин осъмна боядисана. В червено, разбира се. Снимките ни изпрати наш читател от Сиатъл. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вероятно сте изненадани не толкова от боядисана ръка на Ленин, колкото от факта, че в Сиатъл има такъв паметник. Още по-изненадващо е, че всъщност това не е паметник, поставен от градската управа на публично място, а произведение на изкуството, което чака своя купувач.

Историята започва през 1988 година - година преди падането на Берлинската стена, в словашкия град Попрад. Тогава скулпторът от български произход Емил Венков завършва статуята на Ленин, която чехословашките власти са му поръчали десет години по-рано. Много скоро след това обаче паметникът тихо е свален, прибран в склад и подготвен за предаване за скрап. 

По това време американецът Люис Карпентър преподава английски език в малкото градче и решава да купи статуята. За разлика от хилядите други паметници на Ленин, които го представят като замислен учен, този изобразява вожда сред оръжия и пламъци. Карпентър се свързва с Венков, който нарязва статуята на три части, за да е по-лесна за транспортиране. Операцията по доставянето на Ленин в Сиатъл струвала над 40 хиляди долара и учителят трябвало да ипотекира къщата си. 

Карпентър вече не е жив и Ленин е собственост на неговите наследници. Те са поставили статуята временно на това място - между арабска закусвалня с фалафели и магазинче за сладолед. Целта е някой да го хареса и да го купи. Желаещи обаче засега няма.