Терапията на болните с есенциална хипертония (повишено кръвно налягане - б. р.) може да стане напълно безплатна за българските граждани с редовни здравни осигуровки, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ресорният министър д-р Петър Москов е внесъл предложение Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща поне един от медикаментите в лекарствената група, с които високото кръвно се поддържа в нормални граници.

Промяната е част от мерките за реализиране на целите в Националната здравна стратегия 2020 и по-конкретно - подобряването на здравните показатели на нацията. Като осигурява достъп до безплатни лекарства на пациентите с хипертония, министерството всъщност се надява да осигури и по-качествено лечение на едно от социално-значимите заболявания, което причинява най-много вреди на населението.

"Освен че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности. За съжаление България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението", коментират от здравното ведомство.

По техни данни от безплатното лечение ще могат да се възползват над 200 000 души с високо кръвно у нас, които в момента доплащат между 50 и 75% от цената на предписаните им медикаменти.