Ad Config - Website header

 

Article_top

Клуб Z

България не успява да се справи с ​бежанския натиск, смята Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация "Фридрих Науман". В интервю за Би Ай Ти Кадик разказа, че трудно разбира премиера Бойко Борисов, който по думите му, понякога се държи "шизофренно". Според него в България продължава да съществува "безнаказаност за българските политици", които отказват да прилагат решения за борба с корупцията. И предложи заради това да се  "спре паричният поток от фондовете за България". С Даниел Кадик разговаря Илия Вълков. Публикуваме разговора с незначителни съкращения.

- Господин Кадик, последните избори в Германия като че ли изненадаха външно-политическите наблюдатели. “Алтернатива за Германия” спечели резултати, които не бяха очаквани...Възможно ли е управляващата коалиция да промени отношението си към емигрантите и бежанците?

- Политиците винаги са се опитвали да поставят "Алтернатива за Германия" и крайната десница в ъгъла, да се отнесат с тях като с лоши деца и по този начин ги направиха дори още по-привлекателни за хората, които не бяха и не са доволни от сегашната политическа обстановка. А това е много опасна игра. Медиите също се опитваха да изкарат всяка мръсна тайна, свързана с "Алтернатива за Германия". Имаше статия, в която учителят на Фрауке Петри, лидер на партията, казва, че тя е била умна, но не много блестяща ученичка. Това е нещо, което подхранва допълнително движението ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия". Хората си мислят, че те наистина са алтернатива – политическата класа не ги харесва, медиите не ги харесват. Залагайки на популизъм, те провокират най-първичните инстинкти у хората. Имат много опасни, но и много завладяващи послания, защото са разбираеми за хората.  Ако погледнете ПЕГИДА, движението е най-силно, където има най-малко емигранти и мюсюлмани, въпреки че твърди, че се бори за християнските ценности и срещу ислямизацията. Но там няма мюсюлмани. И защо е така? В Източна Германия има много силна историческа обусловеност от неговоренето за миналото. Докато в Западна Германия нацизмът е основна тема, в източната част това не е така. След като ГДР е създадена всички там са възприемани като социалисти и не се говори повече за нацизъм. В източната част, където ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия" са силни има много хора, които се чувстват като губещи от икономическия възход в страната. А това не е вярно. Те живеят много по-добре, отколкото щяха да живеят в ГДР – имат повече технологични възможности, могат да пътуват, имат по-добре платена работа от това, което щяха да имат, дори и по отношение на социалните придобивки са по-добре. Но те имат усещането, че не са участвали достатъчно в икономическия подем на Германия. Ако вземете предвид всичко това, се създава една много опасна ситуация. 

Либералната демокрация не е застрашена, но сме на кръстопът

- Присъединява ли се Германия към страни като Великобритания, Франция, Полша, Унгария, в които има силен евроскептицизъм и неодобрение към бежанците? Как либералните идеи ще устоят на този надигащ се популистки тон?

-  Това, което хората изглежда често забравят е, че сега живеем в най-благоприятните и либерални времена в човешката история. Иима и такива като Виктор Орбан, които призовават за нелиберална демокрация. Имате Марин льо Пен, имате ЮКИП във Великобритания и това наистина заплашва либералната демокрация. Не мисля, че Германия се е присъединила засега към тях. Освен в Унгария, никой от останалите не е на власт – нито Льо Пен във Франция, нито ЮКИП. Но се играе много опасна игра. Дейвид Камерън, който се опитва да използва същата реторика като ЮКИП с референдума и БРЕКСИТ или консерваторите във Франция, които се опитват да звучат като Льо Пен - там е истинската заплаха. Либералните, народните и социалните партии в Европа трябва да намерят отговор на тази заплаха. Изглежда, че хората в Европа са започнали да искат друг тип политика. Политика, която е по-близка до това, което се случва в Швейцария. Демокрация, която не просто управлява, а демокрация, която въвлича хората в нея. Всъщност, хората искат повече либерална демокрация, но докато традиционните партии изглежда нямат желание да изпълнят тези потребности, те се обръщат към по-авторитарни идеи в опит да ги накажат, защото не са щастливи какво се случва. Така че не, не мисля, че либералната демокрация е непременно застрашена, но мисля, че сме на кръстопът. Ние сме във времена, които се променят. Хората получават повече информация, изискват повече участие и ако съществуващите партии не оправдаят тези потребности, ако не са в състояние да обяснят какво се случва, ако се опитват да управляват по определен начин, използвам термина "управлявам" нарочно, това ще доведе до намаляване на либералните идеи и демократични ценности в Европа.

Европа направи сделка с дявола

- Направиха ли ЕС, а и Германия компромис с основни демократични ценности при преговорите с Турция за решаването на бежанската криза?

- Имаме една поговорка в Германия, която гласи „Направете козата пазач“. Видяхме, че турският министър-председател беше много самоуверен след срещата на върха. Той беше много горд от това, което нарече „исторически компромис“. Наблюдаваме какво прави Турция в момента, първо във вътрешен план – смазване на гражданското общество и медиите, отменяне на демократични принципи, борба както с демократичната опозиция, така и физическа борба с кюрдската опозиция, и в същото време играене на опасна игра в Сирия, където си партнира със страни като Иран и Саудитска Арабия, това наистина представлява сериозна заплаха. И в този момент Турция започва да изнудва Европа, че тя не контролира границите си. Нещо, което мисля, че беше пренебрегнато в дискусиите е, че Турция не контролира своите вътрешни граници. Тя не се бори с криминалните структури и трафиканти, позволява хора да умират в Босфора. Бежанците се качват на лодките и отплават към Гърция или България и това се случва под недотам зоркия поглед на турските власти. Турция е приела над 2 милиона бежанци от Сирия, но тя е една от причините за бежанската криза в Европа. Тя позволи това да се случи. Не трябва да се забравя, че Турция е държава членка на НАТО, съюзник и заедно с това тя играе много опасна игра като заплашва сигурността в Европа. Като се имат предвид всички тези елементи, бих казал по-скоро, че Европа прави сделка с дявола. Европа не може да бъде доволна. Опитът да се представи това като победа в Европа не може да сработи.

Границите ви са неефективно пазени

- Защо смятате, че България не е готова да поеме натиска на миграционната вълна при затварянето  на балканския маршрут?

Направих много интересно пътуване в края на миналата седмица. Взех кола от Истанбул по целия път към Македония, като преминах и през Сърбия. Говорих много с различни хора - с българи от подземния свят, хора в бежански лагери и бежански организации. Това, което ни казаха е, че само една трета от местата в центровете са заети. Като видях, че хората не искат да останат в България, цялата административна тежест, която те срещат, мисля, че държавата наистина не е в състояние да приема бежанците. Границите са много неефективно пазени. България трябваше да мобилизира определен брой войскови части, за да наблюдават границата. Държавата не е подготвена, а трябва да бъде подготвена. България е външна граница на ЕС, член на ЕС от 2007 г., което означава, че България трябва да изиграе своята роля. Тя иска да се отнасят с нея като с равна, иска Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде премахнат, ето защо тя трябва да представи решения. Това не означава задължително пазене на границата по най-добрия възможен начин, а и да позволи на "Фронтекс" да дойде и да подпомогне работата, както и да създаде регистрационни и преразпределителни центрове в страната. България трябва да прецени и как това да бъде представено пред обществото. Разбрах, че във Видин, където средната заплата е 150 евро на месец, виждайки бежанци, които идват и получават предполагаемо повече под формата на храна, подслон или дори пари, това може да бъде трудно възприето. Затова е много наложително българските власти не само да се справят с границата и влизащите бежанци, но също и с убеждаване на българското общество, че това е нещо, което трябва да се направи. България е част от ЕС, българите са убедени еврооптимисти, което също предполага зрял подход към този въпрос. Аз ще съм изключително щастлив, ако България покаже проактивна позиция и каже: „Това е нашето решение, Европа.“

Понякога имам големи трудности в разбирането на премиера Борисов

- Но премиерът Бойко Борисов казва, че България е еталон в справянето с мигрантската вълна…

- Понякога имам много големи трудности в разбирането на вашия министър-председател Борисов - не само, защото той говори на български, а аз на немски, а и защото понякога не мога да разбера какво иска да каже. Понякога е шизофренно. Това е нещо, което може да се види по време на неговата кампания през 2014-а, когато казва „Сега ще работим за България!“ Логично идва въпросът – бяхте министър-председател за четири години преди, за кого сте работили тогава? Сега той казва, че България се справя с бежанската криза. Аз не виждам това. Голям брой хора преминават през държавата и тя не е в състояние да се справи с това. Бдителен въоръжен мъж обикаля и арестува бежанци и хората му се радват. Българските власти не се занимават на практика с този проблем. България не може ефективно да контролира границите си или да задържи хората, които са регистирани тук в рамките на страната. Къде по-точно България се справя с бежанската криза? Господин Борисов отново изглежда леко шизофренно с такива изказвания.

България и Румъния трябва да бъдат разделени

- От няколко дни се чуват гласовете на евродепутати и различни партии, които искат да бъде прекратено мониторинговото наблюдение на България. Вие как оценявате това желание?

- Това също е нещо, което въобще не мога да разбера. Това е напомняне, че все още има неща, които трябва да се направят. Има проблеми в съдебната система, с корупцията, специално за България беше въведена и категорията „организирана престъпност“. В последните години, когато става дума за съдебна независимост и борба с корупцията, се наблюдава връщане назад. Не разбирам как някой нормален човек може да твърди, че механизмът трябва да бъде премахнат. Това е единственото време в годината, когато властите трябва задължително да се сблъскат с проблемите. Дори бих отишъл и по-далеч. Трябва да има конкретни последици от това, което пише в докладите. Една от тях трябва да е разделянето на Румнъния и България, както и прекратяване на механизма за Румъния, която трябва да влезе в Шенген. Отделно европейските фондове за България трябва да бъдат спрени, ако тя не изпълнява необходимите правила.

Ако не изпълнявате правилата, еврофондовете трябва да бъдат спрени

Ако България не се справя с борбата срещу корупцията, възпрепятства закона за борба с корупцията, както стана миналата година, ако съдебната реформа е осакатена и се превръща в бегла сянка на това, което се планираше в началото, както е сега, ако няма адекватна борба с корупцията и организираната престъпност, тогава не виждам никаква причина за премахване на мониторинговия доклад на Брюксел. Не виждам причина защо да не се спре паричният поток от фондовете за България. Не разбирам никой, който твърди, че сте били част от този механизъм достатъчно дълго и затова трябва да се отървете от него. Ако политик казва нещо такова, тогава трябва да го попитаме какво е направил той, за да може България да излезе от мониторинга на Брюксел. Българите не трябва да бъдат засегнати. Те не трябва да бъдат спирани да пътуват свободно в Европа. Българските политици обаче са създали среда, заради която страната не заслужава да бъде извадена от мониторинга.

Мисля, че има фундаментално неразбиране между Брюксел и София. Поощряването и засилването на играта не означава, че се справяш добре. Поощряванетo трябва да се разбира като „Направи нещо най-накрая“. Понякога дипломатичните речи и разговори не са това, от което България се нуждае. Има слухове, че госпожа Меркел е крещяла на Бойко Борисов, че не е присъствал по време на гласуването за съдебната реформа в българския парламент. Това, което мисля, че трябва да се направи, беше направено миналата година от Търговско-промишлената палата на европейските държави в България. Те излязоха и казаха, че има проблем с корупцията и бизнес климата в страната, който трябва да се промени. Бившият германски посланик, френският посланик, излизайки от ролята си, заявиха, че има проблем. И отново не мога да разбера тази шизофрения, в която политиците си мислят, че Европа ги потупва по гърба. Не, Европа им удря плесница по врата. 

Европа ви потупва по врата? Не, Европа ви удря плесница

- Какви сигнали дава българското правосъдие за това, че към този момент в България имаме един осъден политик за хулиганство, а нямаме нито един осъден политик за корупция или конфликт на интереси?

- ​​Това е проблемно и навежда на мисълта, че те са свързани с хора от съдебната система - както с прокурори, така и със съдии. Хората, които са съдени, изглежда не са разследвани качествено, което също изпраща много лоши сигнали към обществото – "тези хора на върха могат да си правят каквото искат и нищо няма да им се случи". Видяхме колко отвратени бяха българите, когато излязоха по улиците през 2013-а и 2014-а година, как крещяха „Мафия“. Хората не са щастливи, че няма нито една осъдителна присъда за български политик дори когато има ясни доказателства за това, че има нещо нередно. Това обяснява гражадните не гласуват и нямат доверие в институциите, защо напускат България. Лекари карат курсове по английски език, за да станат медицински сестри във Великобритания. Това е нещо, което българските законодатели също трябва да разберат – те разрушават една страна. Има нужда от независима съдебна система, има нужда от честни политици, има нужда от надежда в България, но няма да има надежда, ако има безнаказаност за хора, които вършат лоши неща.

Не знаем кой държи медиите, има само слухове

- Как оценявате медийната свобода в България?

-  Просто вземете доклада на "Репортери без граници", който твърди, че България е страната с най-малко свобода на словото в Европа, или поне в ЕС. Мисля, че има два основни проблема – неясна медийна собственост, автоцензура, качество на медиите, както и ниво на недоверие към медиите от страна на обществото. Не знаем кой държи медиите в България. Същото е като в политиката – има само слухове. Това е отново много опасно. Българската политика работи само със слухове, не толкова с факти.

Това, което се крие зад маската на България, е хубаво

- Формулирахте толкова много проблеми в България, а какво Ви харесва тук?

Нека ви разкажа кратка история. Моята дъщеря е родена в България. Хората тук понякога изглеждат много затворени, сякаш имат маска на лицето си. Но хубавото нещо е, че когато имаш дете, тази маска пада. Всеки път, когато излизам навън с дъщеря си, виждам колко приятелски настроени по отношение на децата са хората. Дори възрастни мъже, които изглеждат много ядосани, когато видят дъщеря ми, се усмихват и започват да ѝ махат за здрасти. Има една красива България, която е погребана под купчина проблеми. Това е една от причините да съм тук с моята фондация, за да помогна на българите да я изкопаят и покажат отново. Имате красива държава, имате красиви планини, море, хубаво вино, прекрасна храна, страхотни хора, умни хора - ето защо харесвам България толкова много и затова ме боли, че има такива проблеми. Не искам да говоря за проблеми, но се налага, защото те са там. И ако не говорим за проблеми, не можем да говорим за решения. Затова съм тук – да помогна на българите да намерят решения на проблемите, които са толкова очевидни за всички. Правя го, защото харесвам българите. Това е моят осиновен дом. Живея тук от три години и половина вече. Ще продължа да живея тук. Както казах, виждал съм зад маската на България и това, което е там, е много хубаво.

 
Снимка БГНЕС

България не успява да се справи с ​бежанския натиск, смята Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на Фондация "Фридрих Науман". В интервю за Би Ай Ти Кадик разказа, че трудно разбира премиера Бойко Борисов, който по думите му, понякога се държи "шизофренно". Според него в България продължава да съществува "безнаказаност за българските политици", които отказват да прилагат решения за борба с корупцията. И предложи заради това да се  "спре паричният поток от фондовете за България". С Даниел Кадик разговаря Илия Вълков. Публикуваме разговора с незначителни съкращения.

- Господин Кадик, последните избори в Германия като че ли изненадаха външно-политическите наблюдатели. “Алтернатива за Германия” спечели резултати, които не бяха очаквани...Възможно ли е управляващата коалиция да промени отношението си към емигрантите и бежанците?

- Политиците винаги са се опитвали да поставят "Алтернатива за Германия" и крайната десница в ъгъла, да се отнесат с тях като с лоши деца и по този начин ги направиха дори още по-привлекателни за хората, които не бяха и не са доволни от сегашната политическа обстановка. А това е много опасна игра. Медиите също се опитваха да изкарат всяка мръсна тайна, свързана с "Алтернатива за Германия". Имаше статия, в която учителят на Фрауке Петри, лидер на партията, казва, че тя е била умна, но не много блестяща ученичка. Това е нещо, което подхранва допълнително движението ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия". Хората си мислят, че те наистина са алтернатива – политическата класа не ги харесва, медиите не ги харесват. Залагайки на популизъм, те провокират най-първичните инстинкти у хората. Имат много опасни, но и много завладяващи послания, защото са разбираеми за хората.  Ако погледнете ПЕГИДА, движението е най-силно, където има най-малко емигранти и мюсюлмани, въпреки че твърди, че се бори за християнските ценности и срещу ислямизацията. Но там няма мюсюлмани. И защо е така? В Източна Германия има много силна историческа обусловеност от неговоренето за миналото. Докато в Западна Германия нацизмът е основна тема, в източната част това не е така. След като ГДР е създадена всички там са възприемани като социалисти и не се говори повече за нацизъм. В източната част, където ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия" са силни има много хора, които се чувстват като губещи от икономическия възход в страната. А това не е вярно. Те живеят много по-добре, отколкото щяха да живеят в ГДР – имат повече технологични възможности, могат да пътуват, имат по-добре платена работа от това, което щяха да имат, дори и по отношение на социалните придобивки са по-добре. Но те имат усещането, че не са участвали достатъчно в икономическия подем на Германия. Ако вземете предвид всичко това, се създава една много опасна ситуация. 

Либералната демокрация не е застрашена, но сме на кръстопът

- Присъединява ли се Германия към страни като Великобритания, Франция, Полша, Унгария, в които има силен евроскептицизъм и неодобрение към бежанците? Как либералните идеи ще устоят на този надигащ се популистки тон?

-  Това, което хората изглежда често забравят е, че сега живеем в най-благоприятните и либерални времена в човешката история. Иима и такива като Виктор Орбан, които призовават за нелиберална демокрация. Имате Марин льо Пен, имате ЮКИП във Великобритания и това наистина заплашва либералната демокрация. Не мисля, че Германия се е присъединила засега към тях. Освен в Унгария, никой от останалите не е на власт – нито Льо Пен във Франция, нито ЮКИП. Но се играе много опасна игра. Дейвид Камерън, който се опитва да използва същата реторика като ЮКИП с референдума и БРЕКСИТ или консерваторите във Франция, които се опитват да звучат като Льо Пен - там е истинската заплаха. Либералните, народните и социалните партии в Европа трябва да намерят отговор на тази заплаха. Изглежда, че хората в Европа са започнали да искат друг тип политика. Политика, която е по-близка до това, което се случва в Швейцария. Демокрация, която не просто управлява, а демокрация, която въвлича хората в нея. Всъщност, хората искат повече либерална демокрация, но докато традиционните партии изглежда нямат желание да изпълнят тези потребности, те се обръщат към по-авторитарни идеи в опит да ги накажат, защото не са щастливи какво се случва. Така че не, не мисля, че либералната демокрация е непременно застрашена, но мисля, че сме на кръстопът. Ние сме във времена, които се променят. Хората получават повече информация, изискват повече участие и ако съществуващите партии не оправдаят тези потребности, ако не са в състояние да обяснят какво се случва, ако се опитват да управляват по определен начин, използвам термина "управлявам" нарочно, това ще доведе до намаляване на либералните идеи и демократични ценности в Европа.

Европа направи сделка с дявола

- Направиха ли ЕС, а и Германия компромис с основни демократични ценности при преговорите с Турция за решаването на бежанската криза?

- Имаме една поговорка в Германия, която гласи „Направете козата пазач“. Видяхме, че турският министър-председател беше много самоуверен след срещата на върха. Той беше много горд от това, което нарече „исторически компромис“. Наблюдаваме какво прави Турция в момента, първо във вътрешен план – смазване на гражданското общество и медиите, отменяне на демократични принципи, борба както с демократичната опозиция, така и физическа борба с кюрдската опозиция, и в същото време играене на опасна игра в Сирия, където си партнира със страни като Иран и Саудитска Арабия, това наистина представлява сериозна заплаха. И в този момент Турция започва да изнудва Европа, че тя не контролира границите си. Нещо, което мисля, че беше пренебрегнато в дискусиите е, че Турция не контролира своите вътрешни граници. Тя не се бори с криминалните структури и трафиканти, позволява хора да умират в Босфора. Бежанците се качват на лодките и отплават към Гърция или България и това се случва под недотам зоркия поглед на турските власти. Турция е приела над 2 милиона бежанци от Сирия, но тя е една от причините за бежанската криза в Европа. Тя позволи това да се случи. Не трябва да се забравя, че Турция е държава членка на НАТО, съюзник и заедно с това тя играе много опасна игра като заплашва сигурността в Европа. Като се имат предвид всички тези елементи, бих казал по-скоро, че Европа прави сделка с дявола. Европа не може да бъде доволна. Опитът да се представи това като победа в Европа не може да сработи.

Границите ви са неефективно пазени

- Защо смятате, че България не е готова да поеме натиска на миграционната вълна при затварянето  на балканския маршрут?

Направих много интересно пътуване в края на миналата седмица. Взех кола от Истанбул по целия път към Македония, като преминах и през Сърбия. Говорих много с различни хора - с българи от подземния свят, хора в бежански лагери и бежански организации. Това, което ни казаха е, че само една трета от местата в центровете са заети. Като видях, че хората не искат да останат в България, цялата административна тежест, която те срещат, мисля, че държавата наистина не е в състояние да приема бежанците. Границите са много неефективно пазени. България трябваше да мобилизира определен брой войскови части, за да наблюдават границата. Държавата не е подготвена, а трябва да бъде подготвена. България е външна граница на ЕС, член на ЕС от 2007 г., което означава, че България трябва да изиграе своята роля. Тя иска да се отнасят с нея като с равна, иска Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде премахнат, ето защо тя трябва да представи решения. Това не означава задължително пазене на границата по най-добрия възможен начин, а и да позволи на "Фронтекс" да дойде и да подпомогне работата, както и да създаде регистрационни и преразпределителни центрове в страната. България трябва да прецени и как това да бъде представено пред обществото. Разбрах, че във Видин, където средната заплата е 150 евро на месец, виждайки бежанци, които идват и получават предполагаемо повече под формата на храна, подслон или дори пари, това може да бъде трудно възприето. Затова е много наложително българските власти не само да се справят с границата и влизащите бежанци, но също и с убеждаване на българското общество, че това е нещо, което трябва да се направи. България е част от ЕС, българите са убедени еврооптимисти, което също предполага зрял подход към този въпрос. Аз ще съм изключително щастлив, ако България покаже проактивна позиция и каже: „Това е нашето решение, Европа.“

Понякога имам големи трудности в разбирането на премиера Борисов

- Но премиерът Бойко Борисов казва, че България е еталон в справянето с мигрантската вълна…

- Понякога имам много големи трудности в разбирането на вашия министър-председател Борисов - не само, защото той говори на български, а аз на немски, а и защото понякога не мога да разбера какво иска да каже. Понякога е шизофренно. Това е нещо, което може да се види по време на неговата кампания през 2014-а, когато казва „Сега ще работим за България!“ Логично идва въпросът – бяхте министър-председател за четири години преди, за кого сте работили тогава? Сега той казва, че България се справя с бежанската криза. Аз не виждам това. Голям брой хора преминават през държавата и тя не е в състояние да се справи с това. Бдителен въоръжен мъж обикаля и арестува бежанци и хората му се радват. Българските власти не се занимават на практика с този проблем. България не може ефективно да контролира границите си или да задържи хората, които са регистирани тук в рамките на страната. Къде по-точно България се справя с бежанската криза? Господин Борисов отново изглежда леко шизофренно с такива изказвания.

България и Румъния трябва да бъдат разделени

- От няколко дни се чуват гласовете на евродепутати и различни партии, които искат да бъде прекратено мониторинговото наблюдение на България. Вие как оценявате това желание?

- Това също е нещо, което въобще не мога да разбера. Това е напомняне, че все още има неща, които трябва да се направят. Има проблеми в съдебната система, с корупцията, специално за България беше въведена и категорията „организирана престъпност“. В последните години, когато става дума за съдебна независимост и борба с корупцията, се наблюдава връщане назад. Не разбирам как някой нормален човек може да твърди, че механизмът трябва да бъде премахнат. Това е единственото време в годината, когато властите трябва задължително да се сблъскат с проблемите. Дори бих отишъл и по-далеч. Трябва да има конкретни последици от това, което пише в докладите. Една от тях трябва да е разделянето на Румнъния и България, както и прекратяване на механизма за Румъния, която трябва да влезе в Шенген. Отделно европейските фондове за България трябва да бъдат спрени, ако тя не изпълнява необходимите правила.

Ако не изпълнявате правилата, еврофондовете трябва да бъдат спрени

Ако България не се справя с борбата срещу корупцията, възпрепятства закона за борба с корупцията, както стана миналата година, ако съдебната реформа е осакатена и се превръща в бегла сянка на това, което се планираше в началото, както е сега, ако няма адекватна борба с корупцията и организираната престъпност, тогава не виждам никаква причина за премахване на мониторинговия доклад на Брюксел. Не виждам причина защо да не се спре паричният поток от фондовете за България. Не разбирам никой, който твърди, че сте били част от този механизъм достатъчно дълго и затова трябва да се отървете от него. Ако политик казва нещо такова, тогава трябва да го попитаме какво е направил той, за да може България да излезе от мониторинга на Брюксел. Българите не трябва да бъдат засегнати. Те не трябва да бъдат спирани да пътуват свободно в Европа. Българските политици обаче са създали среда, заради която страната не заслужава да бъде извадена от мониторинга.

Мисля, че има фундаментално неразбиране между Брюксел и София. Поощряването и засилването на играта не означава, че се справяш добре. Поощряванетo трябва да се разбира като „Направи нещо най-накрая“. Понякога дипломатичните речи и разговори не са това, от което България се нуждае. Има слухове, че госпожа Меркел е крещяла на Бойко Борисов, че не е присъствал по време на гласуването за съдебната реформа в българския парламент. Това, което мисля, че трябва да се направи, беше направено миналата година от Търговско-промишлената палата на европейските държави в България. Те излязоха и казаха, че има проблем с корупцията и бизнес климата в страната, който трябва да се промени. Бившият германски посланик, френският посланик, излизайки от ролята си, заявиха, че има проблем. И отново не мога да разбера тази шизофрения, в която политиците си мислят, че Европа ги потупва по гърба. Не, Европа им удря плесница по врата. 

Европа ви потупва по врата? Не, Европа ви удря плесница

- Какви сигнали дава българското правосъдие за това, че към този момент в България имаме един осъден политик за хулиганство, а нямаме нито един осъден политик за корупция или конфликт на интереси?

- ​​Това е проблемно и навежда на мисълта, че те са свързани с хора от съдебната система - както с прокурори, така и със съдии. Хората, които са съдени, изглежда не са разследвани качествено, което също изпраща много лоши сигнали към обществото – "тези хора на върха могат да си правят каквото искат и нищо няма да им се случи". Видяхме колко отвратени бяха българите, когато излязоха по улиците през 2013-а и 2014-а година, как крещяха „Мафия“. Хората не са щастливи, че няма нито една осъдителна присъда за български политик дори когато има ясни доказателства за това, че има нещо нередно. Това обяснява гражадните не гласуват и нямат доверие в институциите, защо напускат България. Лекари карат курсове по английски език, за да станат медицински сестри във Великобритания. Това е нещо, което българските законодатели също трябва да разберат – те разрушават една страна. Има нужда от независима съдебна система, има нужда от честни политици, има нужда от надежда в България, но няма да има надежда, ако има безнаказаност за хора, които вършат лоши неща.

Не знаем кой държи медиите, има само слухове

- Как оценявате медийната свобода в България?

-  Просто вземете доклада на "Репортери без граници", който твърди, че България е страната с най-малко свобода на словото в Европа, или поне в ЕС. Мисля, че има два основни проблема – неясна медийна собственост, автоцензура, качество на медиите, както и ниво на недоверие към медиите от страна на обществото. Не знаем кой държи медиите в България. Същото е като в политиката – има само слухове. Това е отново много опасно. Българската политика работи само със слухове, не толкова с факти.

Това, което се крие зад маската на България, е хубаво

- Формулирахте толкова много проблеми в България, а какво Ви харесва тук?

Нека ви разкажа кратка история. Моята дъщеря е родена в България. Хората тук понякога изглеждат много затворени, сякаш имат маска на лицето си. Но хубавото нещо е, че когато имаш дете, тази маска пада. Всеки път, когато излизам навън с дъщеря си, виждам колко приятелски настроени по отношение на децата са хората. Дори възрастни мъже, които изглеждат много ядосани, когато видят дъщеря ми, се усмихват и започват да ѝ махат за здрасти. Има една красива България, която е погребана под купчина проблеми. Това е една от причините да съм тук с моята фондация, за да помогна на българите да я изкопаят и покажат отново. Имате красива държава, имате красиви планини, море, хубаво вино, прекрасна храна, страхотни хора, умни хора - ето защо харесвам България толкова много и затова ме боли, че има такива проблеми. Не искам да говоря за проблеми, но се налага, защото те са там. И ако не говорим за проблеми, не можем да говорим за решения. Затова съм тук – да помогна на българите да намерят решения на проблемите, които са толкова очевидни за всички. Правя го, защото харесвам българите. Това е моят осиновен дом. Живея тук от три години и половина вече. Ще продължа да живея тук. Както казах, виждал съм зад маската на България и това, което е там, е много хубаво.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

Хер Науман, бат Боко е гален от папите и е свят политик, а както знаете, светците, в повечето случаи са били смятани за луди преживе... Ако искате да се ориентирате по-лесно в българската действителност, слушайте какво говори Цвъцо.
Анонимен's picture
Анонимен

.................Понякога имам много големи трудности в разбирането на вашия министър-председател Борисов - не само, защото той говори на български, а аз на немски, а и защото понякога не мога да разбера какво иска да каже. Понякога е шизофренно............Как е шизофренно, Дани, като при ДСБ или по-друг начин? Напоследък всички гейове имат проблеми с Борисов!
Анонимен's picture
Анонимен

"Правителството на БСП и ДПС нерядко взима не най-смислените решения за проблемите на страната и за правените назначения. Много се надявам ДПС да поеме инициативата за преодоляване на тежкия недъг на сегашното управление - липсата не само на адекватна, а на всякаква комуникация с гражданите, протестиращи и непротестиращи. Много ми се иска Лютви Местан да изпълни обещанията си в тази насока, защото диалогът, честността и прозрачността са политики на всяка партия, която членува в Либералния интернационал"
Анонимен's picture
Анонимен

Това най-вероятно е цитат на Даниел Кадик, щото фондацията се свързва с немските либерали. Ако съм прав, моля сложете едно "Даниел Кадик:" в началото на цитата и го публикувайте отново.
Анонимен's picture
Анонимен

един,който ще прочете Аватар с интерес

Меркел крещяла на премиера-слънце,че играл мач,когато се е гласувало за съдебна реформа.Нека аватарчо да обясни по-подробно и правилно това нахалство на г-жа Меркел.Дали,в действителност,е приела обяснението,че там(в НС) са били не по-малко корифеите на мисълта ЦВЕТЧЕ Караянчева и Цвъчко Многодомец.А в съблекалнята е бил Румен Ш.от АБВ.Те може и да са достатъчни за бгнаселението,но за Европа явно не са.Както те галят,така и ще ти КРЪЦНАТ еврофондовете.И после иди и доказвай,че си първенец по усвояването им.Колко АВАТАРЧОВЦИ ще са нужни да оформят в правилна посока мнението на нас твърде обикновените хора!?Поне двама!!!!Един да обясни,че имаме национално достойнство,а втори,че шамарът всъщност не е шамар,а.......?
Анонимен's picture
Анонимен

Не бе, не е имало външен натиск, предизвикал "катарзиса" на баце и не са го заплашили със спиране на кинтите :) Просто се е събудил сутринта и му светнало, че има корупция, "порции", нагласени поръчки и т.н. Но пък няколко седмици по-късно се събудил с усещане, че всичко е ОК, няма корпуция, защото няма осъдени за корупция (логично, като се замислиш) и бодро го съобщи по телевизията :)
Анонимен's picture
Анонимен

Не знаем кой държи медиите, но 90% от публичното говорене се държи от ДС.
Анонимен's picture
Анонимен

Този е интимен приятел на Радан.
Анонимен's picture
Анонимен

роско

Каква корупция? Аз пък скоро чух, че нямаме корупция в Бг. Каква организирана престъпност? Аз си мислех, че гръбнакът и го счупиха преди много години? Някой със сигурност има шизофрения! Пък тоя ми се види нормален. Кой ли ще е шизито в тази ситуация?
Анонимен's picture
Анонимен

евроскептици

господине бъркате ни с друга държава
Анонимен's picture
Анонимен

Ако спрат еврокинтите ще стане ясно каква имитация на държава има и колко време е проспано от баце и компания. Щото икономиката мърда единствено от обществени поръчки/инфраструктурни проекти, финансирани с европари. Изключая сектори като IT и BPO, които са ориентирани основно към външни пазари и не зависят от благоволението на някой чиновник, но там работят сравнително малък процент от заетите.
Анонимен's picture
Анонимен

Даниел Кадик :"Правителството на БСП и ДПС нерядко взима не най-смислените решения за проблемите на страната и за правените назначения. Много се надявам ДПС да поеме инициативата за преодоляване на тежкия недъг на сегашното управление - липсата не само на адекватна, а на всякаква комуникация с гражданите, протестиращи и непротестиращи. Много ми се иска Лютви Местан да изпълни обещанията си в тази насока, защото диалогът, честността и прозрачността са политики на всяка партия, която членува в Либералния интернационал"
Анонимен's picture
Анонимен

Благодаря.
Анонимен's picture
Анонимен

"само една трета от местата в центровете са заети. Като видях, че хората не искат да останат в България, цялата административна тежест, която те срещат, мисля, че държавата наистина не е в състояние да приема бежанците." - Да де, тъкмо това е българския модел за справяне с бежанците. И работи! Другото са европейски решения и мокри сънища на либерали, които в случая не са прави. ;

"България не може ефективно ... да задържи хората, които са регистирани тук в рамките на страната."
"Борисов: Няма как да интегрираме терористи"
Анонимен's picture
Анонимен

Нора

Да, бе! Колко умно! Да живеем ние в мизерия за да не искат да останат тук бежанците! Това само тъпи хора могат да си го помислят!
Анонимен's picture
Анонимен

ноби

И защо трябва да ме интересува мнението на някакъв сульо от някаква си фондация
Анонимен's picture
Анонимен

Нора

Ами, най-малкото, заради паричките от еврофондовете дето ги раздавате на своите хора! Най-сетне Европа вдяна, че тези пари трябва да бъдат спрени, за да не може с тях да корумпирате страната! А дано! Така се прави - за да удариш мафията трябва да прекъснеш паричните й потоци!
Анонимен's picture
Анонимен

пепел от рози

Борисов стои изключително добре на европейска сцена и това се оказа онзи "дребен" детайл, който доведе ДСБ и присъдружната им Дончева до паника, истерия и лудост. През последната седмица се говори дори как така ГЕРБ били приети в ЕНП! Борисов просто взе на т.нар автентична десница /каква смешка само!/ и най-любимите играчки - европейското членство и евроатлантическите ценности. ГЕРБ е първата партия, която може да стане дясна. Може, ако й пречат достатъчно. Всички останали са плод на "асистирано" кръвосмешение на леви и либерали, което естествено роди чудовища. Обществото ни трябва веднъж завинаги да разбере, че последователите на Костов и тези, които притежават Дончева, разиграват сценария на Милошевич в бивша Югославия, известен и като "след нас и потоп". Идва момент, в който замитането на следи става само с ликвидация на държавата. Не се впечатлявайте от "интервюта", които са си платени публикации /в евро/! Колкото по-изнервени са от групата на Капитал, толкова по-правилни са действията на Борисов! Преди само джавкаха срещу него, но сега го предизвикват. Това не е политическа битка, а подли номерца в гръб! Ако тези хора продължават с провокации, сплетни и интриги n-та употреба, може да се наложи част от гласувалите за ГЕРБ да направят едно мирно шествие из София и страната. Това ще ни накара да преосмислим и думата "протести"!...........П.П Този немски юнак говори за "либерална демокрация", а дали има консервативна демокрация? Как мислите? Мързелът да мислиш и користни цели родиха т.нар. политически коректно говорене. Ако имате време и нерви, слушайте Станишев и Местан, те са го е усвоили до съвършенство!
Анонимен's picture
Анонимен

Това дали,аз ще се впечатля от този немски юнак не е толкова важно.Много по-важно е, че ББ се впечатли от нещо и на пожар взе да отменя иначе изпипани обществени поръчки.Само хора с пепел от мозък няма да се замислят и ще повярват на ала-бала дрънканици,които дори няма да дочетат
Анонимен's picture
Анонимен

Доброто стоене на Борисов на европейската сцена е само плоско внушение на домораслия ни пиар за вътрешна консумация.
Анонимен's picture
Анонимен

Нора

Ха, ха! Довело Дончева и ДСБто до паника?! Нима?! Ами тогава как Цвета Караянчева защо изпадна в истерия?! Май е обратното. Мутрите доста се разтрепериха - ако се създаде единен антикорупционен блок със силни лидери като Дончева, Кадиев,Капонката, Движението за справедливост и правосъдие и т.н.- да не изброявам, без ляво-дясно измишльотини, с които ни забаламосват постоянно, само и само да не се посегне на мафията , къде ще се дянат тогава родните мутрагени?! И това ще стане, да знаете!Вече му е дошло времето!
Анонимен's picture
Анонимен

"Европа направи сделка с дявола ... Опитът да се представи това като победа в Европа не може да сработи." - Може, може. Паралелно с горното Европа не прекрати санкциите заради Крим. А споразумението беше "аплодирано" с терористични актове срещу договорилите се страни. Но факт, понякога се налага да избереш просто по-малкото зло.
Анонимен's picture
Анонимен

Немският Евгений Дайнов, или е по-зле?
Анонимен's picture
Анонимен

jordani

Моля, не обиждайте Дайнов. Той е класи над това лай*о.
Анонимен's picture
Анонимен

socialen

И този неолиберал удари шамар на неграмотния, неук Борисов, който беше турен за "премиерче" от Доган, Пеевски, Прокопиев, Кънев, Гоце, Румбата и Кунева - техният човек от времето на Тройната Коалиция, да "управлява" с 80 депутата, за да плячкосат 16 милиарда лева, взети като нов външен дълг от частни западни кредитори на непосилни условия, за които частните западни кредитори могат само да мечтаят на Запад при положение, че основната лихва на ЕЦБ е 0%.
Анонимен's picture
Анонимен

Съсел Пеевски ли ти диктува? :) По памет: "Ако не изберем Пеевски, правителството пада"
Анонимен's picture
Анонимен

Не знаеш

Не разбирам какъв е интересът към приказките на някакъв си мухьо, дето трябвало да му се говори на немски. България е пълноправен член на Европейския, не на Немския съюз. Що той не научи български. Мухльо!
Анонимен's picture
Анонимен

Това е началото

На говоренето...При липса на пари ЕС, е в ситуация откъде да отреже ??? България ще бъде удобна боксова круша за всичко. Ще видим играта ние пускаме еврофондове,а те ни ги спират :)
Анонимен's picture
Анонимен

камъче

Либералите ще платят сметката, ама хич не искат! Либерализмът ни убива буквално, а хора, които са си подсигурили резервен изход и гарантирани донорски програми в други части на света, продължават да опъват обичайните локуми. Дано се намери български преводач с брилянтен немски, който да обясни на господина колко тъпо изглежда, особено след като му прочетеш размислите!
Анонимен's picture
Анонимен
Анонимен

анонимен

Заглавието прави коментариите излишни,включително и любимите на ,,социалния,,комунисти.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета