"Нося ви бяла роза", каза на испански език със своя акцент от Илинйос Барак Обама.

Така още от самото начало на речта му пред кубинския елит той бе приветстван с бурни аплодисменти. Президентът на САЩ започна с цитат от кубинския поет и национален герой Хосе Марти.

Аплодисментите ставаха все по-бурни и по-бурни, отбелязва в. "Ел Мундо". Те избухваха всеки път, когаао Обама произнасяше думи и словосъчетания като "демокрация", "дебат", "произволни арести", "права на човека", "свободни и демократични избори" и "политически затворници". И така в залата на Националния театър не спря да витае духа на Хосе Марти, паднал за свободата на Куба в бой срещу испанците, коментира изданието.

Раул Кастро поздравява публиката в Националния театър.

Обама поиска демокрация от Куба в реч, предавана наживо по националната телевизия. Тя бе произнесена в Националния театър в Хавана. Там присъстваха цялото ръководство на острова начело с президента Раул Кастро, както и придружаващите Обама държавен секретар Джон Кери, конгресмени и сенатори от САЩ.

Обама похвали образователната и здравната система на страната. Той припомни за споровете от миналото и особено Карибската криза, едва не довела до Трета световна война.

Той повтори думите си от вчера, че бъдещето на Куба е бъде решено от нейния народ.

След което рязко смени тона. В началото президентът на САЩ заяви, че в страната му има прекрасен пример за това на какво са способни кубинците - град Маями.

Последваха призивите за демокрация.

"Гражданите трябва да бъдат свободни да изразяват идеите си без страх и да критикуват своите правителства", каза Обама.

95-годишната легендарна кубинска прима балерина Алисия Алонсо
също дойде да чуе Обама. Тя е почти напълно сляпа още от младини.

Той не спомена това, което опозицията нарече "празник на репресиите", но изтъкна, че "не трябва да има произволни арести".

След речта си Обаама се срещна с група дисиденти. Медиите обаче не получиха достъп до това събитие.

За разлика от вчера, Обама не пощади Раул Кастро, пише "Ел Мундо". Вчера гостът изглеждаше доста по-примирен към кубинския лидер, който засега не изглежда склонен да извърши реформи от западен тип.

Все пак вчера в един момент Обама успя в един момент да направи така, че Кастро да изглежда жалък и достоен за съжаление в опита си да направи знака за "вечна дружба".

Ето как Обама остави ръката си да увисне в тази на Раул Кастро.

Това става ясно от снимките от пресконференцията на дваммата лидери вчера в Двореца на революцията в Хавана.

56 минути Кастро и Обама отговаряха на въпроси на журналисти. На два пъти кубинският външен министър Бруно Родригес бе принуден да се качва на подиума и да подсказва на домакина отговорите.

В края на пресконференцията Раул Кастро хвана китката на Обама и се опита да я вдигне във въздуха за символична снимка, продължава идздението. И тогава се случи нещо странно. Обама отпусна ръката и и тя увисна безжизнена във въздуха. Така пранираният от кубинския лидер победен знак се провали.

Кастро на два пъти изригна заради въпроси на американски журналисти. 

Първия път той се ядоса, когато Джим Акоста от си Ен Ен го попита за политзатворниците, и се опита да докаже, че в Куба няма такива. Лидерът поиска да му дадат списък и обеща да ги освободи до вечерта. В отговор две базирани в САЩ кубински имигрантски организации огласиха два списъка с общо близо 100 души. Засега няма информация някой де е бил освободен нито снощи, нито днес.

Второто изригване на Кастро бе въпрос на Андреа Мичъл от Ен Би Си за човешките права на острова.

"Колко страни спазват всички 61 човешки и граждански прави? Знаете ли? Аз знам и ще ви кажа - нито една", отвърна ядосаният домакин. И допълни, че Куба спазва 47 от тези права, без обаче да уточни кои са те и от кой списък са.

Барак Обама е на историческа - първа от 88 години насам, визита на американски президент в Куба.