Призив за революция в българската култура събира последователи във Фейсбук. В текст, озаглавен „Пакт за култура“, се твърди, че „Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение“. Затова подписалите го призовават властите у нас да се намесят. Самите творци ще заявят гнева си не само виртуално, а и реално пред Народния театър в неделя, когато артистите празнуват Международния ден на театъра. По същото време започва и церемонията по пристигането на наградите „Икар“, които ще бъдат тъкмо в Народния.

Пактът за култура е адресиран до президента Росен Плевнелиев, до председателя на парламента Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов, до министъра на финансите Владислав Горанов, до председателя на Комисията по култура и медии Полина Карастоянова и до всички народни представители. В текста на документа се настоява да бъде гарантирано 1% от годишния държавен бюджет да отива за култура; да се приведе в изпълнение Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат отчислени към Националния фонд „Култура”; да се преструктурира Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство.

До този момент призивът е подписан от около 70 граждани, между които музиканти, театрали, кинаджии, художници.

Предлагаме ви пълния текст на Пакта:

„Уважаеми дами и господа,

Ние, представителите на граждански и творчески организации и на независимите творци заявяваме категорично, че е време за революция в българската култура! Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение!

Поради системна загуба на доверие към административния капацитет за управление на културните процеси и с оглед на деструктивните действия на самозабравили се чиновници настояваме за:

1. Приемане на „Пакт за култура“, в който да бъде записано, че всяка година в Държавния бюджет на Република България за култура ще се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

2. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд „Култура”.

3. Преструктуриране на Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство.

Годишният бюджет за култура в България не може са струва колкото 10 километра магистрали!

Спрете безотговорната, некомпетентна и непрозрачна политика на Министерството на културата!

Спрете безумните реформи, преобразувания и закриване на културни институти!

Спрете безумното харчене на мизерния ни бюджет за строежи!

Спрете съкращенията на български артисти, археолози, архитекти, балетисти, библиотекари, диригенти, кинооператори, композитори, критици, музиканти, писатели, певци, продуценти, режисьори, танцьори, хореографи, художници!

Спрете унищожението на българската култура!“

Площад "Славейков"