Заповед с последно предупреждение за уволнение с подписа на здравния министър д-р Петър Москов е получил днес шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в София и областта д-р Георги Гелев. Официалният мотив на ведомството е "недостатъчно упражнен контрол", а конкретният случай - далаверите с гориво, в които се оказаха забъркани столичните линейки.

Само преди няколко дни разследване на Нова телевизия показа как колите на Спешна помощ от Пирдоп изминават по 200 км., а тези от Своге - около 130 км., за да заредят от една и съща бензиностанция и само на една от колонките за по-евтино. Освен това редовно превозват туби с бензин, за да не се окажат с празен резервоар в най-неподходящия момент.

За да не се раздели с поста си заради скандала, д-р Гелев трябва да прекрати действащия договор за доставка на гориво за линейките и в 14-дневен срок да предприеме всички необходими действия за нормалното им зареждане.

Отделно Москов ще поиска от правителството всички центрове за спешна медицинска помощ, заедно с останалите второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към здравното министерство, да бъдат включени в рамковите споразумения за доставка на гориво. Проверяват се и всички останали обществени поръчки на ведомствата под шапката на Москов.