Предписването на медикаменти по техните международни непатентни наименования (INN), вместо по търговска марка, както е сега, няма да важи за всички продукти на пазара и по всяка вероятност ще бъде отложено за септември, съобщиха за Клуб Z експерти от бранша.

ЛЕКАРИТЕ: РЕЦЕПТИТЕ БЕЗ ИМЕ НА ЛЕКАРСТВО СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО

Спорната промяна, която не беше подкрепена от лекарското съсловие, отпадна в последния момент от публикуваната в "Държавен вестник" Наредба за осигуряване на достъпа до медицинска помощ, но здравното министерство и магистър-фармацевтите не са се отказали от идеята. Изписването по INN позволява в аптеките да се извършва т. нар. генерично заместване на лекарствата с една и съща активна съставка и дава свобода на фармацевтите да предлагат по-голям избор на болните.

"Възможността за генерично заместване е нещо много хубаво за пациентите. Но напълно подкрепяме тезата, че то не може да бъде прилагано за всички медикаменти. Биологичните, биоподобните и биотехнологични продукти, заедно с лекарствата за трансплантирани пациенти, за хората с ревматоиден артрит и редки заболявания трябва да бъдат изключение от правилото", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. 

По думите му промяната е отпаднала от Наредбата за осигуряване на достъпа до медицинска помощ, за да бъде обсъдена на експертно ниво и да стане част от Закона за лекарствените средства в хуманната медицина.

ФАРМАЦЕВТИ: НЕ ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА МОГАТ ДА СЕ ЗАМЕНЯТ В АПТЕКАТА

По всяка вероятност в списъка със забранени за заместване продукти ще бъдат включени също лекарствата с тесен терапевтичен спектър, при които всяка промяна в лечението или дозировката може да бъде опасна за пациентите (например при сърдечно-съдови заболявания). Подобни са характеристиките и на инсулините за диабетноболните и инхалаторите за хората с астма, защото се прилагат чрез специфични устройства.

От Българския фармацевтичен съюз предлагат също INN предписването да влезе в сила от 1 септември и да замени приетия от правителството "ценови коридор", планиран за същата дата. Неговата задача е да фиксира доплащането за лекарства на 60% от тяхната референтна стойност (т. е. най-ниската цена в 17 европейски държави), за да свали крайните цени в аптеките.

Браншът обаче се изправи пред няколко твърде непосилни задачи за кратките срокове, които му бяха поставени - да се освободи от всички налични продукти на старите цени и да пренастрои отчетните си системи към новите. Всичките 3 500 аптеки в страната получиха двумесечна отсрочка и трябваше да се справят до 16 февруари, но в последствие промяната беше отложена за 1 септември.

"Ако вместо ценовия коридор в сила влезе генеричното заместване, това ще позволи финансовите възможности на пациента да се съобразяват с наличните в аптеката продукти", убеден е проф. Гетов.

Дебатите по въпроса тепърва предстоят, но предвид огромната административна тежест, на която ще бъдат подложени собтвениците на аптеки в страната заради ценовия коридор, е твърде вероятно до септември Министерството на здравеопазването напълно да се откаже от първоначалната си идея.