Русия и Украйна най-сетне се спогодиха и почти се прегърнаха! Е, не на бойното поле край Донецк или Луганск, а в социалните мрежи. И ги обедини не братско разбирателство, славянска любов или православна вяра, а общата гавра с победителя (победителката?!) на Евровизия 2014 - австрийския травестит Томас Нойвирт, подвизаващ се с името на брадатата жена Кончита Вурст.

Почти веднага, след като Томас-Кончита скри брадясалата си физиономия в шепи с добре поддържан маникюр и се разрида, разбирайки, че е №1 в евромузиката, в руски и украински градове започнаха разнообразни събития, иронизиращи наградата. Най-вече под формата на масово бръснене (на мъже), брадясване (на жени) и тяхното отразяване в интернет. Припомняме, че песните от Русия и Украйна бяха във финала на Евровизия, но въпросният австрийски травестит ги удари в земята.

От Челябинск спешно беше пуснат хаштаг #докажиченесикончита, под който в социалните мрежи бяха пуснати стотици фотографии на бръснещи се мъже. В акцията взеха участие и дами, нарисували по лицата си четина, който се правеха, че бръснат. Участниците във флашмоба обясниха, че Кончита окончателно разруши стереотипа за брадата като символ на мъжественост и сила. "Брадатата жена Кончита буквално стъпка този символ на мъжествеността. Растителността по лицето вече се асоциира с този травестит. Затова днес аз реших да се обръсна", казва челябинецът Егор в межата.

В Украйна бръсненето на бради в знак на протест срещу победителката и "тържеството на европейския упадък" вървят под лозунга: "Обръсни се! Не бъди като жена!" Тази фотография идва от Киев, а руските социални мрежи с радост я разпространяват.

Руснаците се шегуват (а често и псуват) европейците и напомнят за своя цар Петър Първи, който насила обръснал мъжете в Русия с цел нейното поевропейчване. Но и честно си признават, че страната им прати преди години на Евровизия псевдолесбийския дует "ТаТу" и пращаше есемеси за представящия Украйна Верочка Сердючка - също лице с неопределен пол. 

Певецът от Варна Филип Киркоров, който също има добре поддържана растителност на лицето и даже беше сравняван с Кончита, обаче реагира най-достойно и хладнокръвно на станалото в Дания: "Всичко това е много весело", написа той в мрежата.