Решенито да се разглеждат анонимни сигнали е неприемливо. Такава възможност граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите.

 

Това пишат група съдии от ВКС в свое становище, изпратено до вицепремиера Меглена Кунева по повод преработения от антикорпционен закон.

„Комбинацията от големи правомощия за орган на изпълнителната власт и приемането на анонимни сигнали в неукрепнала в демократичните практики страна може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата правата на хората, които не са съизмерими с бездруго съмнителния резултат от работата по такива сигнали, предупреждават изрично върховните съдии.

 

 

То подчертават, че в недостатъчна степен е постигнат балансът „защита/санкция“, който е основен правен принцип. Върховните съдии обръщат внимание върху термини с неясно значение като „необяснимо богатство“. Според тях при боравене с подобен неясен термин, особено на основание на анонимен сигнал, „се отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм“.

 

Някои от процедурите за проверка, предвидени в проекта и способите за прилагането им създават предпоставки за накърняване на гарантираната от Конституцията защита срещу неоправдано посегателство върху честта, достойнството и доброто име на проверяваните, смятат още магистратите.

 

Съдиите обръщат внимание, че преди да се създаде новото обединяващо антикорупционно бюро не става ясно дали е направена оценка на работата на Сметната палата и Комисията за предотвратяване и установяване на конфрикт на интереси (КПУКИ).

 

„Преди всичко трябва да се въведат конкретни критерии за наличието на достатъчно факти и доказателства за образуване на производства от Националното бюро срещу лицата, заемащи висши публични длъжности...

 

... В значителна степен се разчита на твърде формален критерй за уличаване, без това да разкрие и засегне предпоставките и механизмите на самите корупционни действия и тяхното генериране“, предупреждават още магистратите.

 

...