“Пред лицето на тероризма европейците да загърбят геополитическите игри”, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по повод вчерашните кървави атентати в Брюксел. Той разговаря в Москва с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Лавров изрази надежда, че при страховитата заплаха от тероризъм европейците ще се обединят, за да не допуснат терористите да безчинстват В Европа.

БРЮКСЕЛ ПОД АТАКА

Руският дипломат номер 1 призна, че в отношенията между Русия и Германия имало трудности, но диалогът продължавал. Сътрудничеството между Москва и Берлин оставало важен фактор в европейската и международната политика, както и в борбата срещу терора.

Събеседниците са обсъдили и редица парещи проблеми, като войната в Сирия и положението в Украйна.

“За първи път от пет години диалогът по Сирия има значителен напредък”, заяви Щайнмайер.

Според него официален Дамаск и опозицията трябвало възможно в най-скоро време да започнат преговори за умиротворяването на страната:

“Ако искаме този процес да бъде успешен, то е необходимо взаимните ни усилия (на Германия и Русия – б. а.) да продължат, оказвайки натиск върху страните в конфликта. Целта ни е да се стигне до договореност за единна светска държава Сирия, в която всички етнически групи да живеят в мир.”

Лавров допълни, че Русия и Германия се застъпват диалогът в Сирия да се води от правителствена делегация и представители на целия спектър на сирийската опозиция, включително кюрдите.

Русия била и против нелегалния трафик на нефт от Сирия към Турция. Благодарение на мерките, които били взети от руска страна, но и от международната коалиция начело със САЩ в битката срещу “Даеш”, този трафик намалял, но все още не бил окончателно пресечен.

Руският външен министър обвини Турция, че подлага на артилерийски обстрел позиции на кюрдите в Сирия и така възпрепятства борбата им срещу ислямистите.

Лавров и Щайнмайер са обсъдили и положението в Либия.

“Трябва да помогнем на либийците да възстановят държавността в страната и същевременно да дадат отпор на надвисналата заплаха от терор, която вече витае в тази страна”, заяви Лавров.

Очаква се по-късно днес Щайнмайер да разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев и с президента Владимир Путин.

Лавров пък ще се срещне с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който днес ще пристигне в Москва. Кери ще бъде приет и от Путин.