Тютюнопроизводителите протестираха на три места в страната срещу несигурността в сектора, ниските изкупни цени на миналогодишната реколта и отказа на фирмите да изкупят договорираните количества, съобщи БНР. Протестите се проведоха в Свиленград, Дулово и с. Вълкосел, община Сатовча. 

Протестът в Свиленград се оказа в защита на "Булгартабак", като бяха издигнати лозунги срещу лидера на ДСБ Радан Кънев, обвинен в "ликвидирането" на холдинга и такива на благодарности към премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева.

Председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча Арбен Мименов (ДПС) коментира пред радиото, че все още не е изкупена изцяло миналогодишната реколта, нещо изключително рядко за края на март.

Производителите се опасяват от последиците на заявеното от "Булгартабак" намерение да свие изкупуването с 80% заради спрения износ за Близкия изток.

Но компанията не е сериозен фактор за тютюневата реколта - миналата седмица министър Танева каза, че холдингът изкупувал само 16% от местното производство.