Избягвайте хотел Плиска, има сигнал за възможна заплаха по една от бус линиите, минаващи през тази спирка. Това предупреждение получиха американските граждани в България от фейсбук-профила на Държавния департамент на САЩ. 

 

U.S. Embassy Sofia, Bulgaria Security Message: Avoid Vicinity of Hotel Pliska, SofiaMarch 23, 2016 The U.S. Embassy...

Posted by U.S. Department of State: Consular Affairs on Wednesday, March 23, 2016

"Американското посолство е получило информация за възможна заплаха срещу неопределена бус линия или бус линии в близост до Хотел "Плиска" (бул. Цариградско шосе 87), в източния софийски квартал "Изток". Съветваме американските граждани да избягват района и да търсят алтернативни методи на транспорт."

Страницата U.S. Department of State: Consular Affairs служи именно за това - предишното съобщение например информира американците в Брюксел за това, че в градът се провеждат анти-терористични операции, а заплахата остава на най-високото четвърто ниво.

Пред бТВ по темата говори главният секретар на МВР Георги Костов.

"В рамките на вчерашния и миналия ден, МВР отработи доста сигнали по тази тема. Един от сигналите е в този регион. Няма констатирана действителна заплаха за живота, здравето и сигурността на гражданите", заяви той.

И потвърди, че са взети всички охранителни мерки. Сигналът пък не е дошъл от американското посолство. 

Костов добави, че в последните дни покрай атентатите в Брюксел има много интерес по темата и повече сигнали, но призова гражданите да продължават да подават такива.

На въпрос дали МВР превиши правомощията си при учението вчера, от което се оплакаха много задържани часове граждани, главният секретар каза:

Извадили сме необходимите поуки, получени са и от политическото ръководство, най-вероятно ще има и законни инициативи. Може би закон срещу тероризма. Няколко часа е преувеличено, бе причинен дискомфорт на гражданите, той бе предварително обявен, може само да се извиним, това е цена, която обществото може би трябва да плати, за да може да има някаква готовност срещу подобен вид деяния."