Ние имаме огромен проблем с години наред провежданата политика на концептуален мултикултурализъм и културен релативизъм. Ерата на мултикултурализма и културния релативизъм е приключила. Това каза по бТВ външният министър Даниел Митов.

"Толерантността е пасивна ценност – толерираш някого, когото смяташ за не равен (...) не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират”, продължи той.

Според него истинската ценност, която Европа трябва да прилага, е уважението – първо към себе си и корените си и после към другите.

Трябва да защитим начина си на живот

„И в името на хората, които загинаха, ние сме длъжни да защитим Европа – категорично да защитим начина на живот, който тези граждани искат”, подчерта Митов.

Според него след падането на Берлинската стена Европа е живяла в условията на „голямо спокойствие, комфорт, разглезеност”, но се е оказало, че степента на политическа интеграция не е достатъчна за бърза и адекватна реакция в ситуация като тази в Брюксел.

"Европа трябва да продължи да приема много насериозно не само заплахата, а и идеята, че граничи не само с географски ландшафти, а и с опасни идеи. Идеи, които се стремят да разрушат самата Европа, идеите върху които стои. Европейската цивилизация е атакувана от няколко страни”, смята Митов.

Няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници

Няма информация за увеличен миграционен натиск върху нашите граници, каза външният министър. „България стои добре” заради работата на институциите, държава и цялото общество, смята той.

Стана ясно, че с помощта на гръцките и турските власти работят и механизми за ранно предупреждаване.

Бокова сама си е харесала Райчев за щаба

Даниел Митов беше категоричен, че номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН не е закъсняла, като напомни, че тя самата е благодарила за „навременната номинация” и тепърва ще излизат още кандидати.

Митов коментира и защо бившия агент на Държавна сигурност Райко Райчев оглавява щаба на Бокова. От отговора му стана ясно, че той е предпочетен, защото двамата с Бокова си имат доверие. „Посланик Райчев е изкарал 4 мандата в САЩ, в ООН. Г-жа Бокова му има доверие. Когато се прави такъв тип кампания, се пита и самият кандидат”, обясни външният министър.

За освободения главен секретар

Вчера уволненият заради каране по „зелените” релси в София главен секретар на МВнР Стоян Тодоров се оплака, че е бил освободен след политически натиск от страна на премиера. „Министър-председателят от Брюксел по телевизията си каза... Не е имало разговор”, отговори Митов.

Според него „доста неприятна е самата случка”, но Външно и служителите му трябва да бъдат за пример на обществото.

„Стоян има своето право да се чувства както се чувства, нямам намерение да коментирам”, каза Митов и посочи, че двамата са говорили и е получил извинение от бившия си вече служител.