Критиките на съдии от Върховния административен съд (ВКС) към антикорупционния закон, известен като закона "Кунева", може да са заради факта, че за първи път в него се говори за проверка на магистратите.

Това стана ясно от думите на депутата от "Движение България на гражданите" (РБ) Димитър Делчев в парламента. Макар че Делчев се въздържа от директно подозрение, той припомни как при първите обсъждания на законопроекта от ВКС не са изразили подобно становище. 

Делчев и колегата му Антони Тренчев коментираха становището на съдии, потвърдено ден по-късно и от председателя на ВКС Лозан Панов, че в проектозакона за борба с корупцията има текстове, които могат да създадат проблеми при прилагането им. Става дума за възможността да се работи по анонимни сигнали, идеята за парични стимули при подаване на сигнал и др.

ЛОЗАН ПАНОВ ЗА ЗАКОНА НА КУНЕВА: КОГАТО НЕ СА ЯСНИ ПОНЯТИЯТА, ЗАПОЧВА ЛОВ НА ВЕЩИЦИ

"Нали не мислите, че бихме се простреляли в крака, внасяйки законопроект, който може да се ползва за лов на вещици", реагира Тренчев. 

По думите му е въпрос на политическа воля, която в момента съществува, да се приеме ново законодателство за борба с корупцията, защото България все още е на челни места в непрестижните класации по тази тема. По думите му там е и Румъния.

Димитър Делчев, който е и юрист, обясни, че най-важното е проектът да бъде подкрепен на първо четене като философия. А между двете четения всеки, който има някакви притеснения за конкретни текстове може да направи предложения за редакция.

"Не съм чул магистратите от ВКС да са против идеята да има такъв закон, а критикуват определени текстове. Затова ги каня на дебатите, които предстоят", обяви Делчев.

ВКС СРЕЩУ КУНЕНА: В НЕУКРЕПНАЛА ДЕМОКРАЦИЯ РАБОТАТА ПО АНОНИМЕН СИГНАЛ Е ОПАСНА

Той обаче повтори тезата на ДБГ, че който се обявява против приемането на новия закон иска запазване на статуквото, а не битка с корупцията.

На критиките, дошли от "Програма достъп за информация", че кръгът на публичните лица, които ще се проверяват по новия закон в сравнение със сегашните правила, ще се стесни от 100 000 на 15 000, Делчев отвърна:

"Сегашните разпоредби, разхвърляни в различни закони, водят до това да се "залавят" само дребни случаи".

Според депутата идеята на новия закон е на щателна проверка за конфликт на интереси и корупция да подлежат онези 15 000 висши служители в институциите, които взимат големите решения за държавата. 

Законът "Кунева" в първия му вариант вече веднъж беше отхвърлен с гласовете и на ГЕРБ през лятото на миналата година. Премиерът Бойко Борисов тогава обеща, че когато текстът бъде редактиран, проектът ще влезе за ново обсъждане и този път ще приет. Очакваше се това да стане до края на 2015 г., но към момента текстът е на ниво обсъждане, тепърва ще трябва да бъде приет от правителството, а след това внесен в Народното събрание.