Съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви, че твърденията, че почетният председател на партията Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция, са спекулация.

"Когато Ахмед Доган и Делян Пеевски сами преценят, тогава евентуално ще стане ясно, че забраната да посещават Турция е спекулация", заяви Казак, който се върна от Турция.

Той коментира и появилите се преди два дни информации в турски сайт за списък от 143-ма души, много от които висши функционери на ДПС, които имат забрана да влизат в Турция. Според Казак този списък е абсолютно фалшив.

"Ние целяхме категорично да опровергаем тези спекулации и клевет"”, заяви още той, припомняйки скорошно посещение на делегация от ДПС в южната ни съседка.

Според Казак списъкът е бил разпространен от "среди, които имат интерес да всяват колебание и съмнение в избирателите на ДПС за тенденциозно отношение от страна на официалната власт в Турция спрямо партията". Казак каза още, че делегацията на ДПС се е срещнала само с представители на турската опозиция, но той е убеден, че скоро ще бъде възобновен добрия диалог и с управляващите.

В списъка фигурират бивши и настоящи функционери на ДПС. Сред тях са Юнал Лютви, Емел Етем, Ахмед Башев и временните съпредседатели на партията Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

Казак отказа да коментира решението на Пеевски да се оттегли от българския бизнес и дали е възможно той да напусне партията.

КЪДЕ Е ПЕЕВСКИ?

"Нашите членове и симпатизанти препотвърждават своята убеденост, че единственият незаменим лидер на нашата партия е основателят ѝ - доктор Ахмед Доган. Всички структури застават зад него и очакват той да продължи да бъде плътно с нас, за да продължим своя път като трета политическа сила. Аз мисля, че той ясно да се разбере, че в оперативната политика не желае да се връща, но от друга страна няма да остане безучастен съзерцател"

Така депутатът коментира предстоящата през април национална конференция на ДПС, на която трябва да се избере лидер.