Сирийската армия влезе в древния град Палмира, а в съседен Ирак военните започнаха да освобождават втория по големина град Мосул, предаде Нюз.Ру.

И двата града са под контрола на "Даеш" ("Ислямска държава").

Днес по обед правителствените сили на Башар Асад са водили ожесточена битка срещу джихадистите край древните археологически паметници в Палмира, твърди държавната телевизия в Дамаск. Ислямистите са изтикани към западните покрайнини на града, който завладяха през май 2015 г. Твърди се, че "Даеш" е разрушила много от древните паметнници, обявени за част от световното културно наследство наа ЮНЕСКО. Палмира обаче бе откъсната от света и чак сега ще се разбере дали това е истина.

Терористите обаче са минирали много пътища в града и пречат на напредването на правителствените войски. Има опасения, че се заложени експлозиви и в древните паметници.

В Ирак пък правителствените сили започнаха дългоочакваната операция по освобождаването на Мосул. Подкрепа им оказват самолети на оглавяваната от САЩ международна коалиция.

Градът бе превзет от "Даеш" преди почти две години.

Вчера и днес силите на Багдад са навлезли в няколко села край Мосул. Не е ясно обаче дали джихадистите ще могат да бъдат изтласкани скоро от града.