От 1 април вицепремиерите и министрите вече няма да ползват коли на НСО. Това реши правителството на неприсъствено заседание по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на кабинета.  

Идеята на промяната е да се оптимизира използването на ресурсите на НСО и те да бъдат насочвани към други форми на охрана по закона – на определени или застрашени лица, мероприятия и обекти.

Според правителствената пресслужба се очаква това решение "да допринесе за икономическото, ефикасното и ефективното използване на капацитета и опита на НСО".

В същото време решението на правителството е в противоречие със Закона за Националната служба за охрана, който влезе в сила на 1 ноември м. г. В него е записано:

Чл.21. (1) Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: 1. членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата.