Шестима заподозрени са арестувани при голяма полицейска операция в Брюксел късно в четвъртък, съобщи прокуратурата. Трима от задържаните са били в кола срещу нейната сграда. С какво точно са предизвикали ареста още не е обявено. Двама са арестувани в северозапдния квартал Жет, и един – в централен Брюксел. Операцията е обхванала и най-големия квартал с компактно мюсюлманско население - Скаарбеек, но там няма арестувани. Съдия следовател ще реши в петък сутринта дали задържаните да останат под стража.

По-рано през деня властите свалиха нивото на терористична заплаха на трето от максималното четвърто. Почти цялото метро вече се движи с изключение на отделни спирки и отсечка от три станции в центъра, средната от които е взривената – “Маалбеек”. Във всяка метростанция има масирана военна и полицейска охрана проверяват багажа на всеки пътник. Същото е по входовете на гарите. Пътниците са предупредени да предвидят за проверката половин час преди заминаването на влака им. Очаква се системният контрол да отпадне в петък по жп гарите в цялата страна, пише “Либр Белжик”. Възстановено е и движението на трамваите и автобусите с някои ограничения в подземните трамвайни линии. Летището в Завентем остава затворено до неделя включително. С повишено натоварване работи летището в Шарлероа, на 55 км южно от Брюксел. Част от пътниците се отклоняват и към Лиеж, на 94 км на изток от столицата.

Братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, които се самовзривиха съответно на летище Завентем и в метрото, са били картотекирани и от американските служби за сигурност преди атентатите в Брюксел, съобщи NBC News, позовавайки се на “американски функционери пожелали анонимност”.

Белгийските министри на правосъдието и на вътрешните работи Кун Геенс и Ян Ямбон са признали днес в кулоарите на парламента многобройни грешки на властите в случаите на братята Бакрауи, пише “Соар”. Освен проспаното експулсиране на Ибрахим Бакрауи от Турция, те се пропуснали да приберат по-малкия Халид в затвора, след като той е нарушил условията за предсрочно оосвобождаване от затвора. Той има петгодишна присъда от 2011 година за кражби на коли.

Служители на Генералната дирекция за вътрешна сигурност са арестували в четвъртък вечер в парижкото предградие Аржантьой един заподозрян, че е подготвял атентат на стадион, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов . При обиска на адреса му е иззет експлозив, каза той. До момента не е установена връзка с атентатите в Париж и в Брюксел.