Досега в българския северозапад е нямало държава. Това се разбра от обясненията на  министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след представянето на трасето на аутобана в Плевен.

„Връщаме държавата в Северозападния регион“, каза министърката.  

Административно в този регион спадат областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Площта му е 19 070 квадратни километра, а населението - 847 000 души. Според думите на Терзиева излиза, че те едва сега ще видят какво означава грижата на Родината.

„Предишното управление бе избягало от този регион, но нашият стремеж е Плевен и целият Северозападен район  да станат модерни европейски места за живот, защото хората тук го заслужават“, заключи Терзиева. Така тя влезе в предизборните закачки на експремиера Бойко Борисов, който й лепна прякора "цикламеното костюмче" и нееднократно се е шегувал с нея, че му е носела папките докато е бил на власт.

Според Терзиева трафик прогнозата за магистрала "Хемус" през 2020 г. е за близо 18 000 МПС-та средно дневно. Бъдещото трасе ще бъде симетрично отдалечено от големите населени места по направлението – Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч.

Проектът е с дължина 252 км., а индикативния му бюджет е 1,47 млрд. лв. без ДДС.