"Стрелбата" на вицепрезидентката Маргарита Попова по президента Росен Плевнелиев продължава.

След като преди дни тя посочи, че когато държавният глава налага вето, то трябва да е много по-добре юридически обосновано, този път го нападна заради отказа му да се яви на изслушване в прясно създадената парламентарна комисия. Тя се оглавява от депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и целта й е да разследва срещата на Плевнелиев с директора на австрийската енергийна компания ЕВН Щефан Шишковиц. Тя бе осъществена при визита на президента в чужбина, но не бе обявена като част от програмата му.

В неделя вечер, по бТВ обаче Плевнелиев обяви, че няма никакво намерение да се яви пред анкетната комисия. По две причини - първо, че не смята за правилно президентът да отговаря пред Народното събрание и втората - попита защо той трябва да бъде разпитван за среща с Шишковиц, каквато са имали и други държавни ръководители, а да няма анкетна комисия и за скандалите около измененията в Закона за енергетиката под давление на руската "Газпром".

Днес обаче на въпрос дали тя би се явила пред комисията, Попова заяви: 

"Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това е силно политическо и държавническо действие, така че трябва да бъде внимателно обмислено". 

На въпроса не се ли нарушава балансът между властите с искането НС да призове държавния глава, пък Попова, която е юрист, каза:

"В конституцията е потърсен и намерен баланс между парламента, изпълнителната и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт, като част от хармонията между властите".

Случайно или не, но преди време лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който също се обявява за импийчмънт на Плевнелиев, посочи, че негов наследник трябва да бъде Маргарита Попова.