Шефът на комисията за борба с корупцията Валентин Иванов, който е депутат от Патриотичния фронт заяви пред Клуб Z, че продължава да има резерви към Закона за борба с корупцията, чиито основен вносител е вицепремиерът Меглена Кунева. Според него между изготвения от Кунева и екипа й нов проект на закон и предишният проект, който не бе приет на първо четене, няма големи разлики.

СБОГОМ НА ЗАКОНА "АНТИКОРУПЦИЯ", ДЕПУТАТИТЕ ОТКАЗАХА ДА БЪДАТ ПРОВЕРЯВАНИ

Позицията на патриотите е ключова за приемането на този закон. Ако те отново не го подкрепят, то той най-вероятно пак ще бъде отхвърлен. През есента законът бе подкрепен само от ГЕРБ (макар и с доста критики към него) и Реформаторския блок. Ако това се повтори и сега то проекта събира само 107 гласа. При определени обстоятелсва - например отсъствие на депутати от залата - тези гласове биха били достатъчни. Този закон обаче успя да мобилизира срещу себе си цели 110 депутати, когато бе гласуван за първи път.

ЕТО ГИ ИМЕНАТА НА 110-ТЕ ОТ ПРОКОРУПЦИОННОТО МНОЗИНСТВО

Иванов изрази критики към възможността бюрото за разследване на корупцията отново да може да работи по анонимни сигнали. Според него в това няма логика, защото законът дава много защити за хората, които подават сигнали. Шефът на комисията за борба с корупцията е недоволен и от това, че бюрото ще може да се избира с обикновено мнозинство в парламента. Според него трябва да се запише, че изборът става с поне 121 депутати, а защо не и с две трети.

Иванов обаче изтъкна, че все още няма решение на парламентарната група на Патриотичния фронт по този закон. Той обясни, че ще изложи всички свои забележки към него, когато законът излезе на дневен ред. Иванов обаче не се ангажира с мнение какво ще бъде решението на групата.

Преди дни законопроектът на Кунева получи критики и от Върховния касационен съд (ВКС). Комисия от 5-има магистрати изготви становище, в което критикува почти всички жалони на закона - работата по анонимни сигнали, паричната награда за подаване на сигнали, неизяснени термини като "почтеност", "необяснимо богатство" и т. н.

ЛОЗАН ПАНОВ ЗА ЗАКОНА НА КУНЕВА: КОГАТО НЕ СА ЯСНИ ПОНЯТИЯТА ЗАПОЧВА ЛОВ НА ВЕЩИЦИ