До дни се очаква официалното откриване на ремонтираната Централна гара в София.

Доколко и как се е променил обликът на сградата може да се види от снимките на фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев. За ремонта, който по график трябваше да приключи в края на миналата година, бяха похарчени 62 млн. лв. 

Парите на европейските и българските данъкоплатци отидоха в „Обединение ГБС-Централна гара София”, което спечели проекта по време на служебното правителство на Марин Райков. В съдружието влизат "Главболгарстрой" на Симеон Пешов и "Водстрой 98", която се свързва с известния депутат от ДПС Делян Пеевски.

КОЙ ЩЕ СМЕНЯ ДОГРАМА ЗА 62 МИЛИОНА 

Последната компания е една от най-успешните при обществените поръчки на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

"Водстрой 98" е участвала успешно в проекти на обща стойност 197,36 млн. лева на държавната фирма, която е собственик на гарите в страната.

#КОЙ ПЕЧЕЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОРЪЧКИ В "НКЖИ"

И след ремонта ще бъдат запазени декоративните пана, които красяха сградата по времето на социализма. Така например е запазено декоративното пано на художника Атанас Яранов, на което гербът на столицата е с червена петолъчка.

В момента все още ремонтните дейности на гарата не са приключили. Продължава работата както по коловозите, така и вътре в самата сграда.

Билетните каси все още са временно преместени на ниво -1.

След края на ремонта, освен с обновена визия, гарата ще разполага с паркинг, място за хранене, соларни панели, инсталирани на покрива, които ще покриват до 30% от енергийната консумация на сградата.