Считано от 28 март, понеделник, медицинското съсловие у нас започва поетапна организация на ефективни протести.

ОТ ПОНЕДЕЛНИК: ЛЕКАРСКИ ПРОТЕСТИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Към вече заявеното намерение на личните лекари и представителите на частни и общински болници днес се присъедини и Българският лекарски съюз. Окончателното решение беше взето след дълго заседание на Националния съвет на организацията и отразява настроенията в цялото съсловие.

"Националният съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система", е официалното становище на съюза.

Поради тази причина организацията окончателно сваля доверието си както от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, така и от ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Настоява проектът на нов "служебен" Национален рамков договор (НРД) незабавно да бъде оттеглен, защото в противен случай ще бъде обжалван в съда. Ако въпреки това документът влезе в сила, лекарите заплашват да не подпишат договори с касата, но без да носят отговорност за последствията за пациентите, на които ще се наложи да плащат медицинското обслужване.

РЕШЕНО: "ОТПЕЧАТЪЦИТЕ" ВЛИЗАТ В СЛУЖЕБЕН РАМКОВ ДОГОВОР

Лекарите отказаха да подпишат НРД 2016 г. главно заради огромното количество проектонормативи, чието бъдеще не беше ясно. Ядоса ги и въвеждането на т. нар. пръстов отпечатък, без които никой пациент няма да може да получава здравна помощ и лекарства в бъдеще. Чашата обаче преля след опитите на здравната каса да извърши "административна подмяна" на постигнатите споразумения по време на двумесечните преговори със съсловието, от които вече нищо не е останало. Надзорът на публичния фонд на практика ще напише сам нов рамков договор, и ще наложи едностранно правилата за работа в сектора.

С тези мотиви Българският лекарски съюз обявява ефективни протести и призовава всички свои членове да се включат в тях.