Раул Кастро подготвя сина си Алехандро за бъдещ лидер на Куба, смятат анализатори в САЩ.

Те стигнаха до този извод след състоялата се тази седмица историческа визита на острова на американския президент Барак Обама.

"Кланът Кастро изобщо няма намерение да отстъпва властта на когото и да било", сподели за Клуб Z дипломатически източник от Хавана. "Достатъчно бе да се види какво стана по време на срещите между Раул и Обама", изтъкна той.

Тогава на няколко пъти близо до Раул Кастро се появи мъж с очила на около 50 години. Той не привлече ничие внимание. Случайно или не, фотографите дори не го заснеха.

Баща и син - настоящ и евентуален бъдещ управник на Куба.

Това обаче не е кой да е, а Алехандро Кастро Еспин - единственият син на Раул Кастро. Той е с чин полковник и е зам.-министър на вътрешните работи на островната държава. Контролира тайните служби - разузнаването и контраразузнаването, както и репресивния апарат.

Роден е на 29 юли 1965 г. Има две висши образования - инженерство и международни отношения.

За него не се знае много. Прякорът му е Едноокия. Говори се, че е загубил едното си око в Ангола, където Куба бе изпратила военен контингент. Алехандро обаче не е бил на фронтовата линия, която само усилва мистерията около окото му. Самият той твърди, че има частично увреждане на зрението си в резултат на тренировъчен инцидент.

Във всеки случай външно изобщо не личи дали нещо с очите на Кастро-младши не е наред. Той много често носи тъмни очила.

Раул Кастро и Барак Обама се поздравяват на 10 април 2015 г. в Панама. това е първата от
десетилетия насам среща между кубински и американски лидер. С кръгче е ограден
Алехандро Кастро Еспин, който придружава баща си.

До 2008 г., когато Раул Кастро пое властта в Куба от брат си Фидел, Алехандро много рядко се появяваше публично. След като баща му застана начело на острова обаче, синът се превърна в пръв негов помощник.

Едноокия не само често придружава Раул при официалните му визити, а понякога оглавява и кубински делегации. Наблюдатели в САЩ твърдят, че той е главна фигура в преговорите между Куба и Русия.

Кастро-младши бе човекът, който лично посрещна петимата кубински шпиони, осъдени на дълги срокове затвор в САЩ, но разменени срещу американеца Алън Грос.

В началото на 2015 г. Алехандро изненадващо се появи в Гърция. Това стана в навечерието на парламентарните избори, които спечелиха левите радикали от СИРИЗА.

Оказа се също, че Едноокия заедно с папа Франциск е бил ключова фигура в тайните преговори между Куба и САЩ, довели до сдобряването им след над 50-годишна студена война помежду им. Той е участвал в преговорите в Канада. Докато светият отец е правил същото в Рим.

Алехандро Кастро Еспин е автор и на книга с многозначителното заглавие "Империята на терора". Съвсем естествено коя е тази империя - САЩ.

Времето за смяна на управника в Куба наближава. Самият Раул Кастро обеща, че ще си подаде оставката през 2018 г., когато изтекат двата му петгодишни мандата.

Той обаче е в доста по-добро положение от източноевропейските диктатори през 1989 г. Те не само че бяха принудени да се оттеглят, но и да легализират всички партии и да свикат свободни избори. Просто съветският лидер Михаил Горбачов показа, че няма намерение да вкарва никого в правия път с танкове.

В Куба положението е различно. 1989 г. там изобщо не е настъпвала. Промените са подобия на 35-о постановление и Указ 56 у нас от последните години на социализма, когато определени и посочени "другари" станаха капиталисти.

При визитата на Обама Раул Кастро заяви, че кубинският народ "няма намерение да се отказва от това, което е постигнал с много лишения". На всички бе ясно, че той има предвид социалистическата система. Раул изглежда готов на всичко, за да съхрани не само нея, но и властта на своя клан.

И все пак, много неща могат да се случат през оставащите му две години.