Терористичните акции сега са в пъти по-малко, отколкото през 70-те години на XX в. Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ политологът Иван Кръстев.

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: АКО ЕВРОПА СЕ РАЗПАДНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ МУТРИЗИРА ДО МЕСЕЦИ

"След 20 години европейците ще бъдат под 10% от населението на света. През 1980 г. нигерийците са толкова щастливи, колкото и западногерманците. Сега има телевизия. Сега много по-лесно е да промениш страната, в която живееш, отколкото да промениш правителството си. Всичко, което прави Европа привлекателна, е това, което я застрашава. Терористичните акции сега са в пъти по-малко от 70-те години. Подкрепата за ИД в мюсюлманските страни не надхвърля 15%. Фракция "Червена армия" в Западна Германия през 70-те години имаше 30%. Огромната тревожност не е свързана с едно или друго нещо, което се случва. Това, което искаме се е случило, но не е така както го искаме", каза Кръстев.

И изтъкна, че колкото повече даден политически проект, в случая ЕС, изглежда като даденост, толкова повече се увеличава опасността от разпад.

"Преди две или три години самият разговор за ЕС да се разпадне изглеждаше ексцентричен. Големият проблем е, че социалната държава не може да поема хора отвън. Америка интегрира, защото не е социална държава. За да можеш да се справиш в съвременния свят трябва да се откажеш от всичко, което харесваш", каза Кръстев.

Според него най-големият проблем е "нашата собствена невъзможност да си представим бъдещето".

"18% от германците и 29% от французите са готови да защитават собствената си страна. Цялата европейска култура е изградена върху идеята "Горко на нация, която е изградена от герои". Трябва да има граждани, които да са готови да донасят на властите всичко, което ги притеснява. Доноснкът е основна фигура в борбата с тероризма", каза още Кръстев.

И изтъкна, че подобна идея не се приема добре в България.