Легендарната рок група "Ролинг Стоунс" разтърси Хавана с най-пищния концерт в комунистическа Куба, където такава музика доскоро беше забранена. Стотици хиляди фенове се събраха да чуят британските суперзвезди и аплодираха групата в спортния комплекс Ciudad Deportiva.

Фронтменът Мик Джагър, облечен с яке на цветни пайети, започна шоуто с "Jumpin 'Jack Flash".

"Здрасти, Хавана. Добър вечер, народе на Куба", изкрещя в началото певецът.

Последва парчето "Това е само рокендрол." Сред публиката имаше по-възрастни двойки, семейства, туристи и много млади хора. Хиляди стояха по околните улици в близост до центъра на града, а жителите на квартала, се качиха върху покривите, за да гледат сцената. Музиката се чуваше отчетливо на повече от километър.

Сред публиката бе и холивудската звезда Ричард Гиър.

Властите съобщиха, че на безплатния концерт са били повече от 500 000 души. Някои бяха спали през нощта, за да заемат най-добро място на концерта. Много други се стичаха около шест часа преди началото на концерта.

Имаше и много полицият, а алкохолът беше забранен, съобщава БГНЕС.Рокконцертът става само пет дена след посещението на президента Обама в Куба. Бавно, но сигурно комунистическата държава се отърсва от идеологията и от изолацията.

"Мисля, че ще заплача", заяви 62 годишният Мигел Гарсия, който бе дошъл с автобус от Сиенфуегос в южната част на Куба и спа на игрището, за да заеме по-удобно място на самия концерт".

"След този ден спокойно мога да умра", обяви пред Би Би Си Хоакин Ортис. Възрастният мъж сподели, че концертът бил като сбъдната мечта.