Ислямът има проблем с имиджа. И той не датира от скорошните събития, които доведоха до невиждани нива на предразсъдъци и страхове. Медиите от години са класифицирали като злодеи мюсюлманите, пише Engadget. Погледнете само сериали като "24" и "Вътрешна сигурност", където мюсюлманите, особено тези от арабски произход, са почти винаги врагове.

Същият стереотип навлиза и във видеоигрите. Например, поредицата Call of Duty е пълна с мюсюлмани-злодеи, като Халед ал-Асад в Modern Warfare. Това е Call of Duty, стреляй по арабите, мюсюлманската кръв е най-евтината в света, казна Исмаил.

Рами Исмаил изнесе лекция за представянето на мюсюлманите във видеоигрите на тазгодишното издание на конференцията Game Developers Conference.

"Актуалният политически и културен климат е основна причина да сме лошите", казва Рами Исмаил, създател на холандското студио за видеоигри Vlambeer.

"Често представата за нас е ограничена до 4-5 стереотипа", казва д-р Романа Рамзан, която преподава дизайн на видеоигри в университета Каледония в Глазгоу. "Ако сте жена, ще носите хиджаб. Ако сте мъж, ще сте брадат или в национална дреха. Много често към това се добавя и склонност към агресия и насилие. Във видеоигрите сме "другия", обикновено този, който трябва да бъде убит. Мургав герой, държащ калашник и викащ Аллах акбар. Или притежаващ камила или коза", добавя тя.

На въпрос как ще коментира появата на видимо мюсюлмански герои като Зафина от Tekken 6, Рамзан обръща внимание, че проблемът е че във видеоигрите мюсюлманите не се прадставят като обичайните, нормални типажи.

"Защо трябва да бъдем идентифицирани чрез нашата вяра? Не можем ли да бъдем пакистанзи, ливанци или тунизийци? Ние сме толкова различни. Никой не се опитва да създаде образ на християнски герой", казва тя.

И дава пример с Мароко, където има както жени, опаковани с дрехи от главата до петите, така и такива с рокли с гол гръб или мини поли. "Това не ги прави не-мюсюлмани," казва тя.

"Ислямът не е цивилизация", казва Исмаил. Става дума за 1,6 млрд. души с различни националности, произход, езици, и не всички говорят арабски казва той и дава пример с това, че най-голямата мюсюлманска държава е Индонезия, която се намира доста далече от Близкия Изток.

Но проблемът не е само с героите. В много видеоигри картините от арабския и мюсюлманския свят често са неточни. Например в горния скрийншот от  Call of Duty: Modern Warfare 2, който е от Карачи, надписите върху магазините са на арабски. А в Пакистан този език не се използва.

Фарах Халаф, палестино-иракски разработчик на ведеоигри казва, че би искала да вижда рагиона на Близкия изток в игрите така, както изглежда в действителност, а не представен чрез пясъчни пустини. "Ако хората видят снимка от Бейрут ще се изненадат", че става дума за съвременен град, казва тя.

И все пак изобразяването на мюсюлмански герои не винаги е отрицателно. Журналистът от Daily Dot Имад Хан дава пример с Алтаир ибн Ла-Ахад от Assassin's Creed. Играта представя Истанбул като проспериращ град и включва исторически личности като Сюлейман Великолепни и Селим Втори.

Но въпреки всичко пак не е лишена от грешки - Хан посочва, че бащата на Алтаир носи същото фамилно име като него - ибн Ла-Ахад, което е срещу правилата за именуване в арабския свят.

Друг пример за положително предтавяне на мюсюлмански герой е пилотът на хеликоптер Фарида Малик от Deus Ex: Human Revolution, която е описана като трето поколение американка от Диърборн, щата Мичиган, която е вярваща мюсюлманка.

Или бъдещи заглавия като Saudi Girls Revolution, където главните герои са жени-рокери, които карат мотори в една постапокалиптична Саудитска Арабия. Играта е продуцирана от един от саудитските принцове и дава по-различен облик на мюсюлманския свят.

"Индустрията има нужда от по-голямо многообразие и ние няма да можем да описваме интересни сюжети без него", казва Рахман. Ако искате да правите видеоигра за някоя държава, говорете с някого от нея. И ако вкарате религия в нея, намерете някой, който я разбира", съветва Исмаил.

"Това са обичайни правила, просто бъдете човек", заключава Исмаил.